ŠTA ĆE EVROPA URADITI AKO RUSI NAPADNU: Usvojena rezolucija EP, spremaju se za kontraudar

Novosti online

29. 04. 2021. u 17:17

EVROPSKI parlament je usvojio rezoluciju „O Rusiji, slučaju Alekseja Navaljnog, porastu njene vojne moći na granici sa Ukrajinom i napadu Rusije na Češku“, koja sadrži i predloge u slučaju napada Rusije na Ukrajinu.

ШТА ЋЕ ЕВРОПА УРАДИТИ АКО РУСИ НАПАДНУ: Усвојена резолуција ЕП, спремају се за контраудар

Foto: Depositphotos/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

U dokumentu se poziva Evropska unija i njeni članovi da odmah na početku sukoba prekinu uvoz nafte i gasa iz Rusije, isključe je iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, zamrznu oligarsima bliskim ruskim vlastima i njihovim porodicama svu imovinu u Evropi i zabrane im ulaz u Evropsku uniju.

U rezoluciji se navodi da će „ruski zvaničnici, čiji su postupci ili njihov izostanak doveli do ratnih zločina u Ukrajini“ morati da se pojave pred međunarodnim krivičnim sudom.

Evropski parlament je pozvao Rusiju "da povuče svoju vojsku iz Donbasa i vrati Ukrajini kontrolu nad Autonomnom Republikom Krim i Sevastopoljem, garantuje slobodu plovidbe i tranzita kroz međunarodni tesnac do luka Azovskog mora, da poštuje odredbe Minskih sporazuma i konstruktivno učestvuje u pregovorima u 'normandijskom formatu' i Trilateralnoj kontakt grupi".

Rezolucija sadrži zahteve da se zaustavi izgradnja gasovoda „Severni tok 2“, kao i „izgradnja spornih nuklearnih elektrana Rosatoma“.

Tokom debate o rezoluciji, šef evropske diplomatije Žozep Borelj je 28. aprila objasnio da Evropska unija kao organizacija nema ingerencije da radi ono što je u isključivoj nadležnosti država članica EU i privatnih kompanija. To se odnosi na izgradnju „Severnog toka-2“ i funkcionisanje SVIFT sistema.

Žozep Borelj/Foto: Tanjug/AP

U dokumentu se poziva na „brzo i bezuslovno oslobađanje Alekseja Navaljnog“ i svih lica koji su privedeni tokom protesta u njegovu podršku i insistira na istrazi o njegovom navodnom trovanju.

Poseban deo rezolucije je posvećen diplomatskom skandalu u vezi sa eksplozijom u skladištu oružja u Vrbjetici u Češkoj, za šta Evropski parlament krivi „kriminalce iz ruskih specijalnih službi“. Pozivaju se i države članice EU da zajedno započnu proterivanje ruskih diplomata.

Rezolucija je prihvaćena sa 548 glasova „za“, protiv je glasalo 25 članova, a njih 113 je bilo uzdržano.

Kao i sve rezolucije Evropskog parlamenta, koje se tiču spoljne politike i politike bezbednosti i ova ima savetodavni karakter, ali može imati i politički uticaj na strukture EU i vlade članica saveza.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (17)

Branislav

29.04.2021. 17:59

Bilo bi lepo da ta ista EU kaze i Engleskoj, da napusti okupiranu Severnu Irsku , Skotsku , Giblartar , Foklande. To bi bilo za pocetak ,a onda dalje.

Amarcord

29.04.2021. 19:23

Боље да брину како ће да реагују и како да преживе ако наставе са суманутом политиком уцена и притисака према Русији. Овакво лицемерје није забележено још од припрема за Први светски рат! Надам се да ће Србија овога пута да се извуче!

DUSAN

30.04.2021. 02:29

A STACE BITI AKO EVROPA NAPADNE RUSE JER JE ISTI IZAZIVAJU OPTUZUJU I TRAZE VRAGA RUSI PRVI NECE ALI PODVLACISE CRVENU LINIJU PA ONDA KUKU NAMA SVIMA

Nemoj da ste smesni

30.04.2021. 22:51

Nece biti nista jer Rusija nece napasti. Ratovanje velikih sila se vodi sahovskim potezima i izjavama pred tv-kamerama. Ubijanje i pokolji su rezervisani za male i slabe.