PRAG NAJAVLJUJE NOVE KORAKE! "Češka bi mogla da protera sve ruske diplomate!"

Novosti onlajn

20. 04. 2021. u 17:52

POTPREDSEDNIK Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček dozvolio je mogućnost proterivanja svih ruskih diplomata iz Praga.

ПРАГ НАЈАВЉУЈЕ НОВЕ КОРАКЕ! Чешка би могла да протера све руске дипломате!

Arhiva

Ministar je na svojoj stranici na Fejsbuku prokomentarisao proterivanje 20 zaposlenih u ambasadi Češke u Moskvi.  

- Očekivao sam malo drugačiju reakciju ruske strane, ali dobro. Moramo postupno da radimo (odgovor Praga na optužbe Moskve za eksplozije u selu Vrbjetice). Danas je došao red na ‘Rosatom’ (kojem je uskraćeno pravo da učestvuje na tenderu za izgradnju nuklearne elektrane), što ih (Rusiju) neće obradovati. Trebalo bi da se posavetujemo o daljim varijantama. Spreman sam na sve – i da gradim (češko-ruske) odnose od nule. To znači da ćemo ih sve poslati kući - rekao je Hamaček.

Ranije je češki premijer Andrej Babiš govoreći u parlamentu nazvao proterivanje osoblja ambasade u Moskvi neprihvatljivim. On je naveo da Prag priprema „dalje korake“ prema Rusiji. Hamaček je sa svoje strane pozvao EU i NATO da pokažu solidarnost sa Češkom i proteraju ruske diplomate.

Prema podacima češkog Ministarstva spoljnih poslova, od utorka osoblje ruske ambasade u zemlji čini 27 diplomata i 67 pripadnika tehničkog osoblja, a češko u Rusiji – pet diplomata i 19 tehničkih lica. Odbor za odbranu donjeg doma češkog parlamenta pozvao je vladu da izjednači broj zaposlenih u obe diplomatske misije.

Premijer Češke je 17. aprila saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

KINESKI RAZARAČ: Ovo je jedna od najsmrtonosnijih interkontinentalnih raketa - do Amerike može stići za 20 minuta