I RUSI PROTERUJU PO RECIPROCITETU: Moskva sastavlja spiskove osoblja iz SAD, Poljske i Češke koje mora da pakuje kofere kao persona non grata

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 04. 2021. u 22:06

Rusko državno rukovodstvo je odlučilo da simetrično odgovori na seriju proterivanja svojih diplomata. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije užurbano pravi spiskove za "revanš" jer smatra da se ruske diplomate bez opravdanih razloga proteruju.

И РУСИ ПРОТЕРУЈУ ПО РЕЦИПРОЦИТЕТУ: Москва саставља спискове особља из САД, Пољске и Чешке које мора да пакује кофере као персона нон грата

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

Posebno nezadovoljstvo u Moskvi izazvalo je u subotu saopštenje o proterivanju 18 ruskih diplomata iz Češke jer su, navodno, ruske tajne službe prouzrokovale eksploziju u vojnom skladištu 2014. godine u mestu Vrbetice. U Moskvi podsećaju da su ranije Česi za požar i eksploziju krivili kompanije čija su to bila skladišta. Takođe se govorilo i o ljudskom faktoru ali se nisu optuživali stranci.

U Vrbeticama je uništena municija, kao i rakete srednjeg dometa. Osim toga poginule su dve osobe.

- Odluka češkog rukovodstva je produžetak serije antiruskih akcija, a u tome se vidi američki trag. U težnji da se ugodi Americi, koja je nedavno uvela Rusiji nove sankcije, češke vlasti su prevazišle svoje gazde preko okeana - ocenili su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. - Zbog toga će Moskva preduzeti adekvatne mere koje će naterati autore provokacija da shvate svoju odgovornost za kvarenje odnosa među državama.

Rusija je u petak saopštila da će takođe simetrično proterati deset američkih diplomata. Napravljen je i spisak visokih američkih činovnika koji neće moći da uđu na teritoriju Ruske Federacije. Pre toga takav spisak od 12 Rusa napravili su u Vašingtonu. Na spisku nepoželjnih stavili su i direktora Američke obaveštajne službe Avrila Hejnsa.

Osim toga Rusija je zabranila rad američkim fondovima na svojoj teritoriji. U Moskvi su čak sugerisali američkom ambasadoru Džonu Salivanu da se vrati u Vašington na "podrobne i ozbiljne konsultacije". U četvrtak su u Moskvi saopštili da će blokirati prolazak kroz Kerčenski moreuz (ispod Krimskog mosta) stranim vojnim brodovima.

Češke "Lidove novini" pišu, oslanjajući se na izvore u policijskim službama, da su ruski obaveštajci koji su imali pasoše na imena Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov bili umešani u eksploziji u skladištu oružja u Vrbeticama. Da podsetimo, Petrov i Boširov su postali poznati u svetu kada su ih Britanci optužili da su oni organizovali trovanje bivšeg ruskog, a zatim britanskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke u mestu Solsberi. Česi su i ranije za njima objavili poternice, tvrdeći da su njihova prava prezimena Miškin i Čepiga.

U Pragu kažu da su njih dvojica 15. oktobra 2014. bila na teritoriji vojnog skladišta u Vrbeticama i da su oni tamo postavili eksploziv koji je kasnije aktiviran. Premijer Češke Andrej Babiš kategorički tvrdi da su mu tajne službe dostavile neosporne dokaze da su ruski oficiri iz vojne obaveštajne službe učestvovali u pripremanju eksplozije u skladištu municije.

- Češka je suverena država i mora da odgovori akdekvatno na ta saznanja o eksloziji 2014. godine - kazao je premijer Andrej Babiš. Za proteranih 18 ruskih diplomata u Pragu kažu da su oficiri Ruske vojne obaveštajne službe (GRU) i Spoljne obaveštajne službe Rusije.

Češka obaveštajna služba tvrdi da su Petrov i Boširov bili u Pragu, a zatim u kraju gde se nalazi vojno skladište od 11. do 16. oktobra 2014. godine. Osim toga, tvrdi se da su njih dvojica koristila pasoše Moldavije i Tadžikistana sa imenima Nikolaja Pope i Ruslana Tabarova.

Čehe su već podržali u Londonu, a Britanci smatraju da je eksplozija u skladištu municije 2014. pokazatelj koliko daleko mogu da idu ruske tajne službe.

Zbog pogoršanja odnosa Praga i Moskve može se dogoditi da Česi odustanu od planirane gradnje novog reaktora na atomskoj centrali "Duhovani".

"VERNI" POLjACI

ČIM su Amerikanci odlučili da proteraju ruske diplomate, požurili su to da učine i Poljaci i tako dokažu koliko su verni saveznici Vašingtonu. Varšava je proterala trojicu ruskih diplomata, a zatim je Moskva uzvratila proterivanjem pet poljskih.

UNIŠTENO 50 TONA MUNICIJE

U GRADU Vrbetice u Češkoj 16. oktobra 2014. došlo je do eksplozije u skladištu municije i raketa. Tamo je uništeno 50 tona oružja i municije, a takođe su poginula dva čoveka. Još jedna eksplozija se dogodila 3. decembra 2014. kada je eksplodiralo 13 tona municije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)