U PLANU UBISTVO LUKAŠENKA I VOJNI PUČ! Ruske službe sprečile atentat na predsednika Belorusije

Novosti onlajn

17. 04. 2021. u 20:20

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je dve osobe koji su planirali da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i tom prilikom da izvrše atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, saopštio je FSB.

У ПЛАНУ УБИСТВО ЛУКАШЕНКА И ВОЈНИ ПУЧ! Руске службе спречиле атентат на председника Белорусије

Tanjug

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – i belorusko i američko.

Akcija je sprovedena u saradnji sa beloruskim Komitetom za državnu bezbednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč „po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista“.

Kako je prenela beloruska strana, oni su seo svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su rešili da organizuju susret u Moskvi sa određenim beloruskim generalima koji bi bili uključeni u ceo proces.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Belorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mesto predsednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja „Komitet nacionalnog pomirenja“.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati beloruskoj strani radi procesuiranja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)