ZABRINUT SAM ZBOG RUSKE VOJSKE NA GRANICI: Bajden u obraćanju naciji pričao o odnosima sa Putinom (VIDEO)

Novosti online

16. 04. 2021. u 07:29

AMERIČKI predsednik Džo Bajden obratio se povodom novih sankcija koje su SAD uvele Rusiji. Kako je naveo, on se nada da će na leto imati sastanak sa ruskim liderom negde u Evropi.

ЗАБРИНУТ САМ ЗБОГ РУСКЕ ВОЈСКЕ НА ГРАНИЦИ: Бајден у обраћању нацији причао о односима са Путином (ВИДЕО)

Džo Bajden i Vladimir Putin / Foto AP

Na početku svog obraćanja, Bajden je podsetio na značajnu odgovornost Rusije i SAD kao dve supersile u sferi globalne bezbednosti.

Kako je naveo, imao otvoren i pun poštovanja razgovor sa Putinom.

- Rekao sam Putinu da smo mogli otići i dalje sa sankcijama, ali ja nisam to želeo. Odlučio sam da reagujem proporcionalno. SAD nemaju nameru da pokreću ciklus eskalacija i konflikta sa Rusijom. Želimo stabilne, predvidljive odnose - rekao je Bajden.

Istakao je da SAD i dalje razmatraju opciju uvođenja sankcija protiv „Severnog toka 2“, ali da je to komplikovano pitanje.

- SAD ne žele eskalaciju odnosa sa Rusijom, ali su spremne da uvedu nove sankcije - rekao je američki lider.

- Ako Rusija nastavi da se meša u našu demokratiju, spreman sam da odgovorim… Međutim, tokom naše duge istorije rivalstva naše države su nalazile načine da zadrže napetost, kako ne bi izašla ispod kontrole. Postoje sfere u kojima SAD i Rusija mogu sarađivati - dodao je on.

Američki lider je tokom razgovora sa Putinom izrazio zabrinutost zbog "vojne aktivnosti" Rusije oko Ukrajine.

- Izrazio sam zabrinutost porastom vojne moći Rusije na granici sa Ukrajinom i okupiranim Krimom. Odlučno sam zatražio da se uzdrže od bilo kakvih vojnih aktivnosti... Sada je potrebno smanjivati tenzije - rekao je Bajden, izrazivši podršku „suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Bajden je saopštio da timovi SAD i Rusije razgovaraju o mogućnosti sastanka na najvišem nivou. Predložio je Putinu da se sastanak održi na leto u Evropi.

Američka administracija objavila je ranije da je uvela sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna