RUSIJA UVERENA: Nemačka koristi Navaljnog za mešanje u unutrašnja pitanja

Novosti onlajn

15. 04. 2021. u 20:54

NEMAČKE vlasti nastavljaju da koriste situaciju oko blogera Alekseja Navaljnog za mešanje u unutrašnja pitanja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

РУСИЈА УВЕРЕНА: Немачка користи Наваљног за мешање у унутрашња питања

Foto: EPA

- Konstatujemo da vlasti Nemačke nastavljaju da sistematski koriste Alekseja Navaljnog s ciljem mešanja u unutrašnja pitanja Rusije i realizaciju svojih ambicija u spoljnoj politici u okviru NATO-a i EU. Predstavnici nemačke vlade i poslaničkog kora Bundestaga u javnom polju aktivno spekulišu o optužbama na račun ruskog kazneno-popravnog sistema koje usrdno širi on sam i njegovo okruženje - ističe se u saopštenju.

Ističe se da ukoliko nemačke vlasti nastave da ćute na pitanja Rusije vezana za slučaj Navaljnog, samo će priznati da su umešane u incident sa njim.

- Četiri zahteva i tri zvanična pisma Generalnog tužilaštva Rusije o pružanju međunarodne pravne pomoći u okviru predistražne provere razloga hitne hospitalizacije blogera u Omsku 20. avgusta 2020. godine koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, upućeni Saveznoj kancelariji za pravosuđe Nemačke, ostaju bez ikakve razumljive reakcije. I dalje ćemo javno tražiti od Berlina razumljive, sadržajne odgovore. Ukoliko nemačke vlasti nastave da ćute, samo će priznati svoju direktnu umešanost u incident sa ruskim blogerom - precizirano je u saopštenju MIP Rusije.

Konstatuje se da izjave Berlina o Navaljnom mogu biti usmerene na destabilizaciju situacije u Rusiji uoči izbora za Državu dumu.

- Zvanični Berlin stalno iznosi kategoričke zahteve upućene Moskvi, čiji je cilj ništa drugo do dalje informativno 'pumpanje' slike o Alekseje Navaljnom, kao 'lideru protestnog pokreta u Rusiji', 'žrtvi režima', zatvoreniku savesti',koju zapadni sistemski mediji dosledno konstruišu...Slični napori, koje paralelno preduzima niz drugih zemalja, u praktičnom smislu mogu biti usmereni isključivo na vršenje destabilizujućeg uticaja na unutrašnju političku situaciju u našoj zemlji - navodi se u saopštenju.

Prema proceni ruskog Ministarstva, u svetlu predstojećih izbora za Državnu dumu Rusije koji će se održati u septembru ove godine, „to se čini kao njihov jedini verodostojan motiv“.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni hospitalizovan je u Omsku prošlog avgusta nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu rezultata ispitivanja, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, što je izazvalo oštru promenu šećera u krvi. Još uvek nije jasno šta je bilo uzrok tome, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku. Posle toga je nemačka vlada objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Istovremeno, vlasti Nemačke ranije nisu negirale da je njihova obaveštajna služba BND od 1990-ih godina imala pristup bojnom otrovu „Novičok“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?