SPUTNJIK V TRESE ČEŠKU VLADU: Predsednik Zeman smenio i šefa diplomatije zbog neslaganja oko cepiva

D. D. S.

12. 04. 2021. u 17:04

ŠEF češke diplomatije Tomaš Petšiček saopštio je da je smenjen sa funkcije ministra spoljnih poslova. Naveo je da je njegovo odbijanje da se Česi vakcinišu neregistrovanim ruskim i kineskim vakcinama i upozorenje na bezbednosne aspekte dogradnje čeških nuklearnih elektrana i rizike pri učešću ruskih i kineskih kompanija u tenderu za nuklearku Dukovani bilo trn u oku predsedniku Milošu Zemanu.

СПУТЊИК В ТРЕСЕ ЧЕШКУ ВЛАДУ: Председник Земан сменио и шефа дипломатије због неслагања око цепива

Foto: AP

- Odlazim uzdignute glave. Nije tajna da sam dugo već predsedniku trn u oku. U poslednje vreme zbog konkretnih razloga kao što je nuklearna elektrana Dukovani za koju kažem da je bezbednost na prvom mestu, ili pitanje vakcinisanja gde opet kažem da su bezbednost i zdravlje naših građana ključni - kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare Petšiček.

Predsednik Zeman koji vrši pritisak na vladu da Češka uveze i sama odobri vakcinu protiv kovida-19 Sputnjik V i lobira za učešće ruskih preduzeća u izgradnji novih blokova dve češke nuklearne elektrane Dukovani i Temelin otvoreno je u martu tražio od premijera Andreja Babiša da smeni ministra zdravlja Jana Blatnog i ministra spoljnih poslova Tomaša Petšičeka. Blatni je već smenjen.

Zeman je javno zapretio premijeru Babišu da ako tu dvojicu protivnika neregistrovanih vakcina ne smeni, da će se pogoršati odnosi šefa države i premijera, što bi moglo da izuzetno iskomplikuje Babišu da održi svoju manjinsku vladu do izbora, pošto ona opstaje isključivo zahvaljujući podršci provladinih opozicionih komunista.

Na čelo Ministarstva spoljnih poslova trebalo bi da se vrati sadašnji ministar kulture Lubomir Zaoralek koji je bio šef češke diplomatije od 2015. do 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mama

12.04.2021. 17:40

Daj Boze da se dozovu pameti.Ne voli Zapad ni poljake, ni Cehe , ni Slovake ni Madjare a da ne pominjemBugare,Rumune i ostale.Samo su posluzili da pridju arusiji .Bombe ce odatle ici ka Rusiji i vracace im se sigurno.Oni su Evropljani drugog i treceg reda.