DA LI ĆE BITI RATA? Američki list ocenio mogućnost vojnog sukoba Rusije i Ukrajine

Novosti online

12. 04. 2021. u 15:34

KOLUMNISTA časopisa „Nešenal interest“ Mark Episkopos izneo je stav zbog čega se Rusiji i Ukrajini ne isplati da prve izvedu napad u slučaju rata u Donbasu.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ РАТА? Амерички лист оценио могућност војног сукоба Русије и Украјине

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Novinar je istakao da danas nema objektivnih znakova da Rusija planira da uvede trupe u taj region, jer bi time sama prekršila Minske sporazume, a takođe bi se našla pod pretnjom novih sankcija i „vojnih posledica“.

Stoga, prema mišljenju Episkoposa, kretanje ruskih snaga treba doživljavati samo kao signal spremnosti Moskve da reaguje u slučaju ofanzive vojske Oružanih snaga Ukrajine na istok Ukrajine.

Autor članka smatra da otprilike u istom pravcu razmišlja i Kijev.

Ukoliko Ukrajina poželi da nasilnim putem reši sukob u samoproglašenim republikama, rizikuje da ostane bez podrške Amerike i Evrope, ističe novinar.

U tom slučaju će, prema njegovom mišljenju, kijevske vlasti ponoviti strateške greške Tbilisija koje su rezultirale oružanim sukobom u Južnoj Osetiji 2008. godine.

Na tač način, ukoliko jedna od strana prva započne rat, ona će se naći u nepovoljnom položaju, jer se, uprkos trenutnoj eskalaciji, geopolitičke kalkulacije Moskve i Kijeva nisu promenile, zaključio je ekspert.

Nešto ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da se u Kremlju nadaju da će politička mudrost u Kijevu prevladati i da će provokativna dejstva ukrajinske vojske u Donbasu prestati. On je prethodno situaciju na istoku Ukrajine nazvao opasnom, jer tamo lako može da se nastavi građanski rat.

Takođe je naglasio da niko u Rusiji ne namerava da ratuje protiv Ukrajine i niko ne prihvata bilo kakvu mogućnost takvog sukoba.

Istovremeno, portparol ukrajinskog predsednika Julija Mendelj rekla je da Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

buki

12.04.2021. 21:07

Do sukoba Ukrajine i Rusije nikada ne bi došlo, da se nisu umešali Amerikanci i Nato, kao što ne bi došlo ni do sukoba Srba i Šiptara na kosovu, da Nato nije naoružao i podržao albanske teroriste. Kosovo i Metohiju su SAD okupirali i napravili vojnu bazu, ali o Krimu mogu samo da maštaju.