LUGANSK IMA PORUKU ZA KIJEV: Niste spremni za pregovore

Novosti online

11. 04. 2021. u 10:35

IZJAVA šefa kijevske delegacije u trilateralnoj kontakt grupi za Donbas i prvog predsednika Ukrajine Leonida Kravčuka o promeni pregovaračke platforme govori o nespremnosti Kijeva da pregovara direktno sa republikama Donbasa, izjavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike u političkoj podgrupi za Donbas Rodion Mirošnik.

ЛУГАНСК ИМА ПОРУКУ ЗА КИЈЕВ: Нисте спремни за преговоре

Foto: Printscreen

- Nikada nije bilo adekvatnih razloga za odbijanje Minska kao pregovaračke platforme, osim Kravčukovog straha da će od njega tražiti da odgovara za ‘Belorusija je lakej!’ Kravčuk će tu odmah priznati da želi da ode iz Minska samo iz jednog razloga – da ne bi dozvolio republikama Donbasa da učestvuju u pregovorima... Potraga za novim platformama samo je način da se postigne dogovor o rešenju sukoba bez druge strane u sukobu - navodi se u saopštenju Mirošnika na Telegramu.

Kravčuk je ranije izjavio da dozvoljava mogućnost da se pregovaračka platforma za rešavanje situacije u Donbasu premesti iz Belorusije u Poljsku, ako zbog protesta propadne prilika za vođenje dijaloga u Minsku.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je mogućnost prenošenja zasedanja kontakt grupe iz Belorusije u drugu zemlju „hipotetička glupost“.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i posle sporazuma o primirju između sukobljenih strana, nastavljaju se prepucavanja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)