UKRAJINSKI VOJNICI BEŽE IZ DONBASA: Žalosno stanje armije, skoro 20 odsto dezertera su oficiri

Novosti online

10. 04. 2021. u 11:36

SAMOPROGLAŠENA Donjecka narodna republika saopštila je da ukrajinski vojnici masovno beže iz Donbasa.

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ БЕЖЕ ИЗ ДОНБАСА: Жалосно стање армије, скоро 20 одсто дезертера су официри

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Kako navodi pres-služba Narodne milicije DNR, tokom protekle dve sedmice Oružane snage Ukrajine napustila su 244 vojnika.

- Najveći broj je napustio 36. brigadu marinaca koja se nalazi na položajima u pravcu Mariupolja. Dezertirala su 44 marinca - navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju Narodne milicije, uzroci dezerterstva bi mogli biti zaoštravanje situacije u regionu u povećana opasnost od obnavljanja vojnih akcija velikih razmera.

Pritom, kako se dodaje, skoro 20 odsto ukrajinskih vojnih dezertera su oficiri, a pojedini su čak komandanti vodova.

Vojni eksperti su više puta ukazivali na žalosno stanje ukrajinske vojske. Ruski  general-major u rezervi Vladimir Bogatirev ranije je rekao da je realno stanje Oružanih snaga Ukrajine kritično, a posebno u jedinicama koje se nalaze na kontakt-liniji u Donbasu.

Stručnjak je ukazao na manjak naoružanja, municije i hrane, kao i na loše finansiranje. Prema njegovim rečima, najviše slučajeva dezerterstva se beleži u Oružanim snagama na istoku Ukrajine.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Milivoje

10.04.2021. 12:23

Vod je najniža(najmanja)taktička jedinica,koja u svom sastavu ima 3-4 odeljenja i na čijem čelu je komandir(a ne komandant)voda:komandir voda je podoficir, a ređe oficir-početnog čina(potporučnik)!

raca

10.04.2021. 17:44

@Milivoje - Bravo genije idi u general štab , izmislio si toplu vodu samo znaj da je odelenje najniža vormaciska jedinica, a drugo Ti ukrainski vojnici su prepušteni sami sebi ostali pobegli duboko u pozadinu i ide ono lako je komandovati teško je poginuti.

Milan

11.04.2021. 10:16

@raca - Ajd majke ti pokušaj bar malo da koristiš pravopis. Strašno je čitati tvoj tekst, oči bole od tvoje nepismenosti. Nije general štab nego Generalštab to što spominješ u tekstu. I nije vormaciska nego formacijska ("v" može biti lapsus ali bez "j" je nepismenost). Isto tako i "ukrainski" umesto ukrajinski. I čovek je lepo rekao "taktička" jedinica a ne tvoja "vormaciska". Tako možemo ići još dalje i reći da je vojnik osnovna jedinica svake formacije (logično). Bez vojnika nema nikakve formacije. Razvojem veštačke inteligencije ni to neće biti tačno jer će ljude kao vojnike zameniti roboti ili androidi...

Milivoje

11.04.2021. 13:16

@raca - Najniža taktička jedinica je vod,a odeljenje je najniža-najmanja borbena jedinica. Još nešto, preduslov za pisanje komentara je pismenost i poznavanje oblasti o kojoj se piše; više nego očigledno je da si neobrazovan u svakom pogledu: ne kaže se vormacija,već formacija!!! P.S. I na kraju da te obavestim: u GŠ VJ i VSCG radio sam poslednjih osam godina svoje profesionalne službe!

Mladen

16.04.2021. 19:34

@raca - Riječ "odelenje" ne postoji ni u jednom književnom jeziku na svijetu. Na srpskom jeziku, to je odeljenje na ekavskom, odnosno odjeljenje na ijekavskom.