JEFTINIJI I MANJE UOČLJIV OD F-35: Američki saveznik predstavio prototip borbenog aviona

Novosti online

09. 04. 2021. u 19:09 >> 19:36

SEUL je predstavio prvi autohtono razvijeni prototip borbenog aviona, koji će biti jeftiniji i manje uočljiv od američkog lovca F-35, ali stvoren za potrebe Južne Koreje jer ta zemlja zahteva veću vojnu nezavisnost.

ЈЕФТИНИЈИ И МАЊЕ УОЧЉИВ ОД Ф-35: Амерички савезник представио прототип борбеног авиона

Foto: Printskrin Tviter

Na ceremoniji u petak prvi put je predstavljen prototip borbenog aviona KF-Iks, zvanično nazvan „KF-21 Boramae“. Govoreći na ceremoniji predstavljanja, predsednik Mun Džae-in rekao je da je „započela nova era nezavisne odbrane“.

​Mlazni avion, koji je razvila kompanija „Korea erospejs industriz“, u okviru projekta vrednog 7,9 milijardi američkih dolara, najskupljeg vojnog projekta u zemlji do sada, trebalo bi da prvi put poleti 2022. godine, a da bude spreman za akciju u narednoj deceniji. „Planiramo da rasporedimo 40 aviona do 2028. godine i ukupno 120 do 2032. godine“, rekao je predsednik.

​Projekat je započet 2015. godine i postao je od značajnog nacionalnog interesa, a u njegovom razvoju učestvovalo je 16 univerziteta, 11 laboratorija i 553 dobavljača. Približno 65 odsto komponenti aviona proizvodi se u zemlji, prenosi RT.

Foto: Printskrin Tviter

Mun je pokušao da promeni politiku vojne nabavke Južne Koreje, krećući se ka samostalnom razvoju što treba da zameni kupovinu američkih aviona i delova. „Kad god nam zatreba, možemo da ga napravimo“, rekao je na ceremoniji.

​Krajnji cilj je da Seul zameni svoje stare F-4 i F-5 borbene avione sa KF-21 i pronađe inostrane kupce za svoj avion. Projekat je prvobitno podeljen sa Indonezijom, koja je podnela 20 odsto troškova. Međutim, Džakarta je pokušala da smanji učešće u razvoju aviona i možda se čak potpuno povuče iz projekta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!