"SA RANIJOM VAKCINACIJOM IZBEGLI BISMO HILJADE ŽRTAVA": Italijanski profesor ocenjuje - Problem je i odlaganje potpunog zatvaranja

Tanjug

09. 04. 2021. u 11:49

Zahvaljujući vakcinaciji protiv kovida 19 u Italiji je u prva dva meseca ove godine izbegnuto 4.000 smrtnih slučajeva, a da je masovna imunizacija počela ranije čak 12 hiljada žrtava bi bilo spašeno, tvrdi profesor Mateo Vila, piše list “Hafington Post”.

СА РАНИЈОМ ВАКЦИНАЦИЈОМ ИЗБЕГЛИ БИСМО ХИЉАДЕ ЖРТАВА: Италијански професор оцењује - Проблем је и одлагање потпуног затварања

Foto: Tanjug/AP

Italija je jedina zemlja Evropske Unije u kojoj je na početku ove godine uprkos vakcinaciji porastao broj žrtava od kovida 19, sa 38 na milion stanovnika u februaru, na 43 preminula na milion stanovnika u martu.

Vila, koji za potrebe Instituta međunarodne politike, prati, analizira i prognozira epidemiološku situaciju, podseća da je poslednjih sedmica dnevni broj žrtava od korona virusa u Italiji oko 400, a da je sprovedena šira vakcinacija tvrdi da bi taj broj bio najmanje prepolovljen.

On tvrdi i da je kampanja masovne vakcinacije koja je počela imunizacijom zdravstvenog osoblja bila pogrešno postavljena i da je na početku trebalo dati prednost osobama starijim od 80 godina, kao što su to učinile neke druge evropske zemlje.

Takođe, odlaganje potpunog zatvaranja u vreme drugog i trećeg vala pandemije prouzrokovalo je porast žrtava kovida 19, tvrdi Vila.

- Italija je prošle godine prva u Evropi uvela totalni karantin, a u oktobru i novembru ove godine, kada je epidemiološka situacija bila veoma teška, sa prosečno 350 žrtava dnevno, odugovlačilo se sa zatvaranjem. Trebalo je zatvoriti sve, bolje jednu sedmicu pre, nego kasnije, jer u svakoj sedmici eksponencijalnog širenja virusa, broj žrtava se udvostruči - tvrdi profesor.

Po njegovoj oceni sa širenjem vakcinacije sve manje će biti i zatvaranja, to jest potrebe za karantinom, ali za sada važno je uvesti ograničenja odmah i bez odlaganja, čim brojevi pokažu da se kovid 19 ponovo širi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)