"SAVRŠENO DRVO" ZA NOTR DAM: U obnovi će se koristiti hrastovi čiji kubik košta 1.000 evra (FOTO)

Novosti online

07. 04. 2021. u 19:16

САВРШЕНО ДРВО ЗА НОТР ДАМ: У обнови ће се користити храстови чији кубик кошта 1.000 евра (ФОТО)

FOTO: Printskrin

U ŠUMI Berse rastu verovatno najlepši hrastovi u Francuskoj. To drvo će biti iskorišteno za obnovu katedrale Notr Dam. Šumari iz cele zemlje pomažu u tom procesu.

Šuma Berse u dolini Loare. Šuma puna hrastova. Visoki, uspravni, tanki. I svako drvo kao da de je individua, kao da vapi za tim da dobije ime. I stvarno – neki od ovih hrastova su "kršteni".

Ispred jednog od tih hrastova stoji Ugo Butije. 23 godine, bradica, kaciga, u rukama motorna testera. Pre nego što se baci na posao i hrast koji nosi plaketu s rednim brojem 1. "oslobodi" nepotrebnih grana, on nam kaže:

- Ovo je genijalno. Istorijski trenutak. Nalazimo se na početku procesa obnove. Samo ću ostaviti stablo i grane u sredini krošnje koje amortizuju pad. Čast mi je da radim s drvetom koje će se koristiti za obnovu Notr Dama. To se radi samo jednom u životu.

Šumari iz cele Francuske su se organizovali kako bi donirali 1.000 hrastova za obnovu pariške katedrale. 500 hrastova je iz državnih šuma, a 500 s privatnih poseda. Ugo je obavio svoj posao i spustio se na tlo. Na redu su njegovi kolege koji za tren oka obaraju hrast.

Tlo se zatrese u krugu od 100 metara. Šumarski tehničar Antoni Žanu je prvi kod drveta. U rukama su mu instrumenti: „Dimenzije? Na dnu 105 centimetara u prečniku. Deblo je dugo 20 metara. Ravnomerno je raslo, cilindrično, zato nam je i zanimljivo. Staro je oko 220 godina, iza sebe ima brojne teške zime i vruća leta. Puno je otpornije od nas ljudi."

Iz Brasea će u Pariz otići ukupno osam hrastova. A koje drvo će biti posečeno? Odabir se vrši uz pomoć dronova i 3-D simulacija. Za to je odgovorna jedina žena u šumarskom timu na licu mesta - Kler Kinon:

- U katedrali će provesti nekoliko stoleća. To je sjajno. Našem drveću tamo pružamo drugi život. To je na neki način i odavanje počasti svim onim šumarima koji su se brinuli oko njih.

Kao i sve druge velike šume, i ona je nekad bila vlasništvo kreljeva. Kolber, ministar finansija na dvoru Kralja Sunca, Luja XIV počeo je da bavi upravljanjem šuma. Dvoru je trebalo veliko drveće – tada se ono koristilo za brodove, a danas za katedrale.

Posečeni hrast će se do leta "odmarati" u hladovini, a onda ide u pilanu, a potom na sušenje. Punih 18 meseci. Udeo vlage mora pasti na manje od 30%.

Početkom 2023. drvo će onda konačno dobiti tesari, kaže Emerik Alber, šef distribucije šumarske uprave:

- Savršeno je, potpuno zdravo. Kubik ovakvog drveta košta i 1.000 evra. Ovo drvo u potpunosti odgovara zahtevima arhitekata. U pilani će od njega izrezati grede dimenzija 40x36 cm, duge 17 metara. Izabrali smo ovo drvo jer je blago savijeno. Ono će biti iskorišteno za obnovu svoda Notr Dama, na njima će biti postavljen novi toranj. Mi već sad znamo gde će ovo drvo biti ugrađeno.

Dan velikog požara čuvene pariške katedrale je zauvek upisan u istorijske knjige. Notr Dam će "vaskrsnuti" uz pomoć iz šume Berse gde rastu najlepši hrastovi u Francuskoj.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)