HRVATSKA DOBIJA FAJZEROVE VAKCINE: Do leta stiže 747.000 doza

Tanjug

01. 04. 2021. u 22:40

HRVATSKA će do početka leta dobiti dodatnih 747.000 doza Fajzerove vakcine protiv korona virusa, saopštila je danas vlada te zemlje.

ХРВАТСКА ДОБИЈА ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ: До лета стиже 747.000 доза

Foto: J.S.

Kako je navela u saopštenju, na taj način će biti nadoknađen nedostatak vakcina do kojeg je došlo zbog sporije proizvodnje i distribucije vakcina Astrazeneke.

Kompanije Fajzer i Biontek će u drugom tromesečju isporučiti EU deset miliona doza vakcine, koje su bile predviđene za isporuku u drugoj polovini godine, a Hrvatska će od toga dobiti 747.000 doza, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, nakon niza razgovora prethodnih dana vođenih na nivou premijera, kao i pregovora u Odboru stalnih predstavnika država clanica Evropske unije, da je obezbeđeno dodatnih 747 hiljada doza vakcina kompanija Fajzer i Biontek za Hrvatsku, dodaje se u saopštenju.

On je podsetio da je stav Hrvatske bio da, "u duhu evropske solidarnosti" treba da se raspodele dodatne doze vakcina Fajzera i Bionteka kako bi zemlje koje je trebalo da do sada dobiju više doza Astrazeneke, prime više doza Fajzerovih vakcina i tako kompenzuju nedostatak koji nije mogao da se predvidi zbog sporije proizvodnje i distribucije Astrazeneke.

Nakon prošlonedeljnog sastanka Evropskog saveta, na kojem je glavna tema razgovora evropskih lidera bila zajednička borba protiv Kovida-10 i distribucija doza vakcina, usledila je rasprava o sadržaju zaključka Evropskog saveta na nivou ambasadora o raspodeli 10 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Bajontek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)