ZAHAROVA OČITALA LEKCIJU AMERIKANCIMA: Svet ne može da diše zbog cenzure digitalnih giganata!

Novosti online

31. 03. 2021. u 18:52

PORTPAROL Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je blokiranje televizije „RT“ na arapskom jeziku na Jutjubu još jedan čin cenzure i „nasilje nad slobodom govora“.

ЗАХАРОВА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ АМЕРИКАНЦИМА: Свет не може да дише због цензуре дигиталних гиганата!

Foto: EPA

- Američka video platforma 'Jutjub' blokirala je kanal arapske verzije televizije 'RT'. Publika informativnog resursa, koju čini 5,5 miliona pretplatnika, bez objašnjenja je izgubila pristup materijalima kanala. S obzirom na to da je 'RT' redovno izložen neviđenom  pritisku u zapadnim zemljama, gde pomoću takvih nepoštenih metoda pokušavaju da se takmiče sa popularnom televizijom, pretpostavljam da se radi o još jednom činu cenzure američkih platformi. Dosadilo mi je da ponavljam otrcane politički korektne fraze. Stoga ću otvoreno reći – američki digitalni giganti su izvršili nasilje nad slobodom govora - napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, „to je za elite u SAD uobičajena stvar“.

- Ali to što Amerikanci dozvoljavaju svojim monopolistima da čine u zemlji je njihova stvar - istakla je portparol.

- Šta još treba da se desi da postane jasno – od američkog izrugivanja nad pravima novinara i slobode govora svet 'ne može da diše'? Jedino razumno objašnjenje za takvo nasilje i zlostavljanje je da su to učinili 'domaći američki teroristi' - zaključila je Zaharova.

Čišćenje medijskog prostora od svega što je rusko

Ruska mirovna fondacija obratiće se OEBS-u zbog blokiranja pristupa sajtu „RT“ na ruskom jeziku u Letoniji, saopštila je Sputnjiku prva potpredsednica organizacije Elena Sutormina.

- Letonske vlasti nastavljaju sistematsko čišćenje medijskog prostora od svega što je povezano sa Rusijom, sa ruskim jezikom. Zatvaranje pristupa sajtu 'RT' na ruskom, očigledno pod izmišljenim izgovorima, nema ništa zajedničko sa opšteprihvaćenim međunarodnim i evropskim standardima u pogledu slobode govora i novinarstva. Ova situacija apsolutno je neprihvatljiva - smatra Sutormina.

Prema njenim rečima, vlasti baltičke države grubo krše svoje međunarodne obaveze da obezbede slobodu govora i slobodu rada medija, baveći se cenzurom i nepoštenom borbom sa konkurentima.

- Nadamo se da će u najskorije vreme predstavnica OEBS-a za slobodu medija, gospođa Tereza Ribejru, kao i druge evropske strukture, koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, dati javnu ocenu ove nedopustive činjenice rusofobije. Ruska mirovna fondacija će putem medija poslati odgovarajući apel OEBS-u sa molbom da interveniše u ovoj situaciji neviđenog pritiska na medije na ruskom jeziku u Letoniji - poručila je Sutormina.

Podsetimo, ranije je glavna urednica televizije „RT“ Margarita Simonjan saopštila da je Letonija počela da zatvara pristup sajtu „RT“ na ruskom jeziku. Sajt nije dostupan korisnicima nekoliko glavnih provajdera u zemlji. Kasnije je saopštila da je  Jutjub blokirao nalog arapskog „RT-a“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina