ERDOGAN "ZAVRNUO SLAVINU" MILITANTIMA: Znak da se pobuna proturskih terorista u Siriji privodi kraju?

Novosti online

31. 03. 2021. u 17:39

TURSKA obaveštajna služba obustavila je plate dodeljene frakcijama Sirijske nacionalne vojske (SNA), izvestila je 30. marta Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

ЕРДОГАН ЗАВРНУО СЛАВИНУ МИЛИТАНТИМА: Знак да се побуна протурских терориста у Сирији приводи крају?

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

Prema nadzornoj grupi sa sedištem u Londonu, turska obaveštajna služba nije platila sirijske militante najmanje dva meseca.

- Turska obaveštajna služba obećala je frakcijama koje su delovale pod zastavom Prolećnih operacija mira da će im dodeliti novčane nagrade nakon zauzimanja grada Tel Abijad na sirijsko-turskoj granici u oktobru 2019. godine, ali ta obećanja tek treba da se ispune - saopštio je SOHR u izveštaju.

Vojni izvor u SNA rekao je SOHR-u da je suspenzija plata verovatno pokušaj vršenja pritiska na frakcije SNA da prihvate otvaranje prelaza sa oblastima koje kontroliše Damask.

Prošle nedelje je Rusija najavila sporazum sa Turskom o ponovnom otvaranju tri prelaza sa oblastima pod kontrolom opozicije na severu i severozapadu Sirije. Dogovor, koji su turski zvaničnici porekli, još nije sproveden.

SNR je formiran 2017. godine uz direktnu podršku Turske. Danas koalicija vlada nad oblastima okupiranim od strane Turaka na severu i severoistoku Sirije. Koalicija takođe održava ograničeno prisustvo u severozapadnom Idlibu.

Turska obaveštajna služba zadržava snažan uticaj na SNA, koja se oslanja na njenu podršku. Koalicija je puki pion u rukama Ankare.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024