UKINUTI OGRANIČENJA U IZVEŠTAVANJU: Mađarski novinari traže pristup bolnicama

Tanjug

31. 03. 2021. u 11:59

DESETINE nezavisnih mađarskih medija objavili su danas otvoreno pismo u kojem od vlade premijera Viktora Orbana traže da ukine ograničenja u izveštavanju o zdravstvenom sistemu tokom pandemije kovida-19.

УКИНУТИ ОГРАНИЧЕЊА У ИЗВЕШТАВАЊУ: Мађарски новинари траже приступ болницама

Foto: EPA

Mađarska vlada je saopštila da je samo državnim medijima dozvoljen pristup bolnicama i centrima za vakcinaciju, ali je demantovala ograničenja u izveštavanju, prenosi agencija Rojters.

Nezavisne novinske kuće, međutim, tvrde da im je zabranjeno da razgovaraju sa medicinarima.

- Lekari i medicinske sestre nemaju slobodu da razgovaraju sa javnošću, dok novinari ne smeju u bolnice, pa ne možemo proceniti šta se tamo događa - navodi se u pismu objavljenom u 28 nezavisnih novina, veb stranica i na drugim mestima.

Novinari su tražili od Orbana da ih pusti da rade u bolničkim prostorijama i centrima za vakcinaciju, omogući zdravstvenim radnicima da razgovaraju sa novinarima i da, umesto ograničenih dnevnih brifinga, obezbedi informacije u realnom vremenu.

Mađarska je proteklih nedelja registrovala najveći dnevni broj preminulih u svetu po glavi stanovnika, jer je pandemija izvršila ogroman pritisak na sektor zdravstvene zaštite, uprkos kampanji vakcinacije koja je obuhvatila petinu populacije, što je među najvišim stopama u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)