RUSKA APARATURA NA NEMAČKIM PODMORNICAMA: Zapadne obaveštajne službe prate situaciju, mediji pišu o "Tranzasovim" navigacionim sistemima

Novosti online

28. 03. 2021. u 16:44

NEMAČKE podmornice su opremljene navigacionim uređajima koje je napravila ruska kompanija, piše „Bild am Sontag“.

РУСКА АПАРАТУРА НА НЕМАЧКИМ ПОДМОРНИЦАМА: Западне обавештајне службе прате ситуацију, медији пишу о Транзасовим навигационим системима

Foto: Argentina Navy via AP File

Kako piše list, Berlin je počeo još 2005. godine da sarađuje sa kompanijom „Tranzas“: za vreme kancelara Gerharda Šredera oko 100 brodova dobilo je nove navigacione sisteme. Kasnije je Nemačka izabrala sistem Transas Navi-Sailor 4000 za savremene podmornice U35 (od 2015. godine u upotrebi) i U36 (od 2016. godine se koriste).

„Tranzas“ je osnovan 1990. godine u Sankt Peterburgu i radi kako za za vojnu, tako i za civilnu sferu. Nemački list naglašava da je 2018. godine fabriku kupila finska kompanija Wartsila, ali da je pogon koji se bavi vojnom sferom ostao u Rusiji.

- Zbog tesnih veza sa ruskim aparatom bezbednosti ovaj deo „Tranzasa“, po mišljenju eksperata iz oblasti bezbednosti, nalazi se u fokusu zapadnih obaveštajnih službi - piše list.

- Kao odgovor na pitanje, da li oprema „Tranzasa“ može predstavljati pretnju nemačkim podmornicama, Ministarstvo odbrane Nemačke je saopštilo da Vlada preduzima velike napore da osigura bezbednost IT-, sajber- i kripto sredstava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni