I MADURO DOBIO "BAN": Fejsbuk nalog predsednika Venecuele blokiran, evo šta je zasmetalo Cugerbergu

Novosti online

27. 03. 2021. u 21:52

FEJSBUK je zamrznuo stranicu predsednika Venecuele Nikolasa Madura nakon što je bez dokaza tvrdio da biljni lek može da izleči korona virus.

И МАДУРО ДОБИО БАН: Фејсбук налог председника Венецуеле блокиран, ево шта је засметало Цугербергу

Foto: EPA

Maduro je u januaru tvrdio da rastvor biljke timijana može da izleči bolest, zbog čega neće moći da objavljuje ništa na Fejsbuku 30 dana.

Kompanija je rekla da je lider više puta prekršio njenu politiku o dezinformacijama o korona virusu, prenosi BBC.

- Uklonili smo video koji je objavljen na Fejsbuk stranici predsednika Nikolasa Madura zbog kršenja naše politike protiv dezinformacija o kovidu-19, a koji bi verovatno doveo ljude u opasnost - rekao je portparol kompanije za BBC.

Foto: AP

Kako je dodao, oni prate smernice Svetske zdravstvene organizacije, koja kaže da "trenutno ne postoji lek za lečenje virusa".

- Usled višestrukog kršenja naših pravila, zamrznućemo stranicu na 30 dana, tokom kojih će biti samo za čitanje - dodao je on.

Maduro nije jedini svetski lider koji se suočava sa odgovorom kompanija zbog korona virusa.

Tako su se bivši predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Brazila Žair Bolsonaro već suočili sa akcijama zbog objava o kovidu-19.

Fejsbuk je prošle godine obrisao video predsednika Brazila Bolsonara u kojem se tvrdi da je lek hidroksiklorokin potpuno efikasan u lečenju korona virusa.

Prethodno je uklonjen i Madurov tvit o drugom lažnom leku.

U oktobru prošle godine Fejsbuk je izbrisao objavu u kojoj Donald Tramp tvrdi da je kovid-19 "manje smrtonosan" od gripa.

Foto: Tanjug/AP

U avgustu je uklonjena još jedna koja je sadržala snimak na kojem on lažno tvrdi da su deca "gotovo imuna na kovid-19".

Dezinformacije o korona virusu na društvenim mrežama su rašireni problem.

Desetak ljudi odgovorno je za širenje hiljada postova protiv vakcina na Fejsbuku i Tviteru, prema analizi Centra za borbu protiv digitalne mržnje CCDH sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Među njima je i Robert F. Kenedi Junior, nećak bivšeg američkog predsednika, koji vodi antivakcinašku grupu.

Predsednik Madagaskara Andri Radžoelina prošle godine je promovisao nedokazanu biljnu mešavinu pod nazivom kovid-organiks, što je nateralo SZO da kaže da tradicionalni lekovi treba da imaju naučne dokaze koji podržavaju njihovu upotrebu.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aca

27.03.2021. 23:20

Iteresantno je banovati nalog zbog tvrdnje (gde je tu sloboda govora zapadnog demokratskog sveta i da ne pitam) a da pri tome facebook nema dokaze ta to sredstvonije efikasno. Po cemu se dakle Facebook razlikuje od Madura? I hoce li Facebook platit odstetu za sve preminule ako se ispostavi da je lek dobar? Sila Boga ne moli ali ni Bog silu ne voli