SATANISTI JEDNAKI SA HRIŠĆANIMA: U SAD-u ateistička zajednica vodi pravnu bitku za "verske slobode"

Novosti online

26. 03. 2021. u 16:23

SATANSKI hram, ateistička zajednica sa oko 300.000 sledbenika, vodi pravnu bitku širom SAD-a za verske slobode, kako bi postali ravnopravni sa hrišćanima, saopštio je Hram.

САТАНИСТИ ЈЕДНАКИ СА ХРИШЋАНИМА: У САД-у атеистичка заједница води правну битку за верске слободе

FOTO:Printskrin

Hram koji propoveda empatiju istovremeno sa slobodom vređanja ukoliko to zahteva borba za pravdu, podneo je sedam tužbi u različitim saveznim američkim državama osporavajući koncept verske slobode i njene osnovne karakteristike, zahtevajući jednak tretman sa hrišćanskim zajednicama.

– Ljudi se nasmeju kada nas vide kako se borimo da postavimo spomenik Sotoni na istim osnovama kao i spomenik u čast Deset zapovesti, ali i ako uspemo ili ne uspemo, podjednako je važno – rekao je Lusijen Grivs, koji je 2013. osnovao Hram, preneo je Blumberg.

FOTO:Printskrin

On je rekao da je njihov cilj jednostavan i u duhu Amerike.

– Ne možete da date prednost određenom verskom gledištu i da kažete da smo nacija koja poštuje verske slobode. Verska sloboda ne treba da se odnosi na jedno stanovište – rekao je Grivs.

U svojoj najnovijoj tužbi, u Teksasu, Satanski hram nastoji da se neka pravila o abortusu smatraju neustavnim kada se primenjuju na pristalice Hrama. Insistira se da neka pravila nisu u skladu sa njihovim verovanjima.

Satanski hram se nada da će u saveznoj državi Arizoni oživeti tužbu koja traži pravo na molitvu na početku zasedanja Gradskog veća, dok u slučaju iz Bostona Hram ističe da su muslimani i Jevreji bili previše zastupljeni u molitvama na sastancima Gradskog veća zbog kojih su, za razliku od ateista, bliskiji članovima Veća.

U Minesoti tužbom pokušavaju da dobiju mogućnost da postave statuu za koju kažu da je satanska ali sa ukusom.

Ova zajednica je u Arkanzasu uključena u parnicu sekularista koji žele da uklone granitni spomenik u čast Deset zapovesti sa obrazloženjem da navodno krši Prvi amandman favorizujući jednu religiju nad ostalima. Pod istim uslovima, Satanski hram želi da postavi statuu jarca sa anđeoskim krilima Bafometa, kako bi pored hrišćanskog spomenika stajao podsetnik na ljude ubijene u pravom lovu na veštice.

Državne vlasti su međutim okarakterisale pristalice Satanskog hrama kao trolove, a u sudskom spisu takođe se citira suparnik Satanističkog hrama, Crkva sotone, koja za poklonike Hrama navodi da nemaju prava verska uverenja i da satanizam stavljaju na loš glas, prenosi Sputnjik internešenal.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom