NETANIJAHU TRAŽI PARTNERE ZA VLAST: Neizvesnost u Izraelu i posle završenog glasanjaa

I. STANOJEVIĆ

24. 03. 2021. u 22:48

PREMIJER Benjamin Netanijahu proglasio je "veliku pobedu" desničarskog bloka predvođenog njegovom strankom Likud na parlamentarnim izborima održanim u utorak, iako zvanični rezultati nisu poznati a konačni se mogu očekivati tek za nekoliko dana.

НЕТАНИЈАХУ ТРАЖИ ПАРТНЕРЕ ЗА ВЛАСТ: Неизвесност у Израелу и после завршеног гласањаa

Foto AP

Do juče po podne je prebrojano oko 90 odsto glasova i njegov blok je osvojio 59 mesta u Knesetu, izraelskom parlamentu koji ima 120 mesta, što znači da je Netanijahuu za neophodnu većinu od 61 poslanika potrebno još dva mandata.

Sa druge strane, predviđa se da će njegovi protivnici inkasirati 56 fotelja. Kao iznenađenje izbora pojavila se Arapska partija (Raam) za koju su projekcije da bi mogla da osvoji pet mesta, što bi je stavilo u poziciju "jezička na vagi" u odnosima dva bloka. Raam nije zvanično precizirao kom bi se carstvu privoleo ali analitičari kažu da bi "koalacija sa Netanijahuom bila neprirodno savezništvo".

Likud je pre izbora važio za najjaču pojedinačnu stranku, ali je jasno da ne može da računa na opstanak na vlasti bez desničarskih stranaka koje su mu u više mandata pružale takvu vrstu potpore. Te stranke će, nema sumnje, i ovog puta imati u svojim rukama izborne adute za podršku Likudu, ali se neke od njih više ne slažu sa politikom Netanijahua.

Njegove izborne izglede, ma kako popularan bio, ipak obara predstojeći nastavak suđenja za korupciju. Netanijahu je prvi izraelski premijer kome se sudi tokom trajanja mandata, u procesu otpočetom pre nekoliko meseci. Optužen je za primanje mita, prevaru i zloupotrebe poverenja, kao i za navodno nuđenje pomoći u podizanju tiraža novina "Jediot Ahronot", u zamenu za izveštavanje u njegovu korist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest