RUSKI SISTEMI BRINU AMERIKANCE: Vojske Kanade i SAD na manevrima na Arktiku

Novosti online

22. 03. 2021. u 22:35

VOJSKE SAD i Kanade održavaju zajedničke vežbe u Arktičkom regionu s ciljem da, kako navode, ojačaju odbranu severnih pristupa teritoriji.

РУСКИ СИСТЕМИ БРИНУ АМЕРИКАНЦЕ: Војске Канаде и САД на маневрима на Арктику

Foto: Tanjug/AP

Ruski eksperti ističu da vežbe prate strategiju po kojoj su aktivnosti Rusije glavna pretnja a da Amerikance brine što razmeštanje ruskih sistema PVO i vazdušne kontrole drastično smanjuje mogućnosti SAD na Arktiku.

Vežbe „Amalgalm dart“ trajaće do 26. marta, a kako je saopštila Komanda vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD), u njoj će učestvovati različite komponente vojne avijacije SAD i Kanade. Komanda je ranije objavila strategiju po kojoj je „glavna vojna pretnja na arktičkom pravcu“ raspoređivanje ruskih usavršenih krstarećih raketa velikog dometa.

Slične vežbe se sada odvijaju u Evropi i najzanimljivije je što se podudaraju po datumima, kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov, dodajući da je u toku globalna provera operativnosti i borbene spremnosti sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane Sjedinjenih Država i zemalja NATO-a.

Foto: Tanjug/AP

VEŽBE SAD I KANADE – ARKTIČKE GRANICE U PRVOM PLANU

„Kada govorimo konkretno o vežbama koje sprovode Sjedinjene Države i Kanada, bezbednost arktičkih granica je u prvom planu. Ali ovde se moraju jasno razumeti uloge ovih zemalja u PVO i PRO u Severnoj Americi. One su jasno podeljene. Na primer, većina stanica koje nadgledaju vazdušni prostor na arktičkom području su kanadske radarske stanice. A vojnu silu, koja se može obezbediti za odbranu Severne Amerike imaju Sjedinjene Države“, pojasnio je Leonkov.

Ekspert objašnjava da se sada razrađuju mogućnosti ne samo interakcije kanadskog sistema za otkrivanje, već i američkog vazduhoplovstva koje deluje na Arktiku. Po njegovom mišljenju, glavni razlog je u tome što sada Amerika sprovodi sveobuhvatan program „Arktička mapa puta za američku ratnu mornaricu u periodu 2014-2030“ prema kome bi trebalo da na severnim geografskim širinama rasporede dovoljan kontigent trupa koji bi olakšao nesmetan prolazak američkih brodova, a takođe se govori o bezbednosti plovidbe. To je sve ono što je objavljeno u doktrini broj 66, koja je usvojena za vreme Baraka Obame još 2009. godine.

„Amerikanci su sproveli nekoliko različitih istraživanja i došli do zaključka da njihove oružane snage nisu spremne za prisustvo u arktičkom području. I usvojena je ta mapa puta prema kojoj je, na primer, na Aljasci potrebno dovesti u red mrežu aerodroma koja može da primi do 600 avionskih jedinica taktičke avijacije. To će zahtevati određene investicije, izgradnju toplih hangara i razvoj infrastrukture.“

Leonkov navodi kao primer i morske luke koje će primati ratne brodove velike tonaže. Konkretno, ulaganje do milijardu dolara u rekonstrukciju luke u gradu Noum (Aljaska) je plan koji je odobrila inženjerska služba Oružanih snaga SAD.

Foto: Printskrin TV Zvezda

GLAVNI PUT KA RUSIJI VODI PREKO SEVERNOG POLA

Ruski vojni ekspert Viktor Murahovski podseća da se na Aljasci, na nacionalnoj teritoriji SAD, nalazi deo sistema protivraketne odbrane sa silosima protiv raketa koje mogu, između ostalog, da se suprotstave interkontinentalnim balističkim raketama.

„Pored toga, na Aljasci postoje vojni aerodromi, konkretno eskadrile opremljene presretačima F-22, a to je prvi lovac pete generacije na svetu. Ali tamo leti na zadatke i američka strateška avijacija, nosači krstarećih raketa velikog dometa, bombarderi B-52, a dislocirane su i vazduhoplovne baze u kojima se nalaze drugi nosači, na primer, taktičkog nuklearnog oružja. Stoga je za SAD ovo jedina teritorija koja je u neposrednoj blizini Ruske Federacije, a Rusija je, kao što je poznato, u zvaničnim dokumentima Sjedinjenih Država, u doktrini nacionalne bezbednosti, u vojnoj doktrini, navedena kao jedan od glavnih protivnika Amerikanaca“, kaže Murahovski.

On dodaje da smo svedoci pokušaja da se nekako održi razvoj vojne i civilne infrastrukture, konkretno duž Severnog morskog puta koji je Rusija modernizovala tokom proteklih 10-15 godina. Po mišljenju Murahovskog, Amerikance, blago rečeno, brine ne samo razmeštanje ruskih sistema PVO u ovom regionu, već i radara velikog dometa i sistema za upozoravanje na raketni napad.

„Za stručnjake nije tajna da glavni put strateških nuklearnih snaga SAD-a u slučaju napada na Rusiju prolazi Severnim polom. Ali Rusija, rasporedivši sisteme za kontrolu vazdušnog prostora i PVO, u suštini pomera linije za lansiranje krstarećih raketa strateške avijacije SAD-a za nekoliko stotina kilometara. Njima se to nimalo ne sviđa, jer drastično smanjuje njihove mogućnosti“, zaključio je Murahovski.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...