KUBA RAZVIJA SVOJU VAKCINU: U završnoj fazi kliničkog ispitivanja planiraju da vakcinišu 150.000 radnika na prvoj liniji borbe

Novosti online

22. 03. 2021. u 07:47

OD početka pandemije, zemlja je prijavila 65.000 slučajeva i 387 smrtnih slučajeva, što je jedna od najnižih stopa na svetu po glavi stanovnika

КУБА РАЗВИЈА СВОЈУ ВАКЦИНУ: У завршној фази клиничког испитивања планирају да вакцинишу 150.000 радника на првој линији борбе

Foto: Depositphotos

Od početka pandemije, zemlja je prijavila 65.000 slučajeva i 387 smrtnih slučajeva, što je jedna od najnižih stopa na svetu po glavi stanovnika.

Kuba je danas najavila da će vakcinisati 150.000 radnika na prvoj liniji borbe protiv pandemije u sklopu završne faze kliničkog ispitivanja svog vodećeg kandidata za vakcinu protiv kovid-19 - Soberana 2.

Vakcinacija Soberanom 2 počeće sutra i biće vakcinisano medicinsko i drugo osoblje visokog rizika, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

- Kuba bi mogla imunizovati 150.000 ljudi odmah od kovid-19, jer ispitivanje faze 3 ove vakcine pokazuje da je vrlo bezbedno - tvitovao je ministar spoljne trgovine i investicija Rodrigo Malmierka.

Soberana 2 je u poslednjoj fazi kliničkog ispitivanja poslednje tri nedelje, koja uključujuje 44.000 dobrovoljaca.

Kubansko regulatorno telo za lekove u četvrtak je takođe odobrilo drugog kandidata za vakcinu protiv kovida 19 za klinička ispitivanja u kasnoj fazi, nazvanog Abdala.

Kuba prolazi kroz najgori period od početka pandemije nakon otvaranja granica krajem prošle godine.

Ostrvo sa 11 miliona stanovnika svakodnevno registruje 600 do 1.000 novih slučajeva, znatno iznad rezultata ili šačica dnevno tokom većeg dela prošle godine.

Od početka pandemije, zemlja je prijavila 65.000 slučajeva i 387 smrtnih slučajeva, što je jedna od najnižih stopa na svetu po glavi stanovnika.

Vlada se obavezala da će ove godine vakcinisati celokupno stanovništvo jednom od svojih pet eksperimentalnih vakcina u razvoju, navodi Rojters.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)