GIGANTSKI "VAKCINODROM" U FRANCUSKOJ: Stadion u Sen Deniju će se od početka aprila koristiti kao punkt za imunizaciju stanovništva

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

21. 03. 2021. u 20:15

STADION Francuske u Sen Deniju kod Pariza, postaće gigantski vakcinodrom od početka aprila. Cilj je da se na ovaj način ubrza cepljenje protiv korona virusa.

ГИГАНТСКИ ВАКЦИНОДРОМ У ФРАНЦУСКОЈ: Стадион у Сен Денију ће се од почетка априла користити као пункт за имунизацију становништва

Foto AP

U Francuskoj je trenutno vakcinisano oko 5 i po miliona ljudi prvom vakcinom, dok je 2,5 miliona primilo i drugu dozu, u zemlji s oko 67 miliona stanovnika.

"Astrazeneka" kasni s isporukom, ali drugi snabdevači za sada ispunjavaju obaveze. "Fajzer-bajontek" čak isporučuje i više, pa se francuske vlasti nadaju da će ispuniti obećanje da ubrzanjem cepljenja do 15. aprila vakcinišu 10 miliona ljudi, do 15. maja 20 miliona, do 15. juna 30 miliona a do kraja leta sve punoletne koji to dobrovoljno žele. Za to su im potrebni novi kapaciteti, pa prelaze i na stadione.  Na Stadionu Francuske, inače, ne igra nijedan klub.

Francuzi su se najpre vakcinisali u bolnicama, zatim je to omogućeno lekarima i aptotekarima kada je reč o "astrazeneki", a u međuvremenu su počeli da se otvaraju i privremeni centri za vakcinaciju.

Računa se na to da će mnogi hteti da dođu da se simbolično vakcinišu tamo gde je Francuska postala prvak sveta u fudbalu 1998. godine. Sen Deni se, inače, nalazi među onim delovima zemlje sa najvećom cirkulacijom virusa. Trenutno ima 546 zaraženih na sto hiljada stanovnika.  

U Marselju već vakcinišu na Stadionu "Velordom". Vakcine se daju u prostorijama ispod tribina, a ne na travnjaku, pa se očekuje da će i Stadion Francuske da sledi isti primer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove