BERGAMO: Dan sećanja na žrtve korone

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

18. 03. 2021. u 17:33

BIO je 18. mart 2020. godine kada su kolone vojnih kamiona krcatih sa sanducima preminulih od korona virusa polazile iz Bergama sa groblja koje je već bilo u kolapsu i nosili ih u druge gradove i druge regione gde je još bilo mesta za kremiranje.

БЕРГАМО: Дан сећања на жртве короне

Foto: Printskrin

Danas je “Nacionalni Dan sećanja na žrtve epidemije korona virusa“ i danas se u Bergamu odvijala ceremonija u spomen na njih, u spomen svih žrtava u čitavoj Italiji, a Bergamo ostaje sinonim stradanja, „mesto koje je postalo mera i sposobnost žrtvovanja u vanrednom stanju“, kako je rekao u svom obraćanju i premijer Mario Dragi, odajući poštu svim figurama koje su postale simbol otpora u borbi protiv korona virusa, na čelu sa sanitarnim radnicima, snagama javniog reda i svima koji su dali svoj život u spašavanju drugih života.

Taj dan, 18. mart, nije izabran slučajno, u tom danu postignut je crni primat uvećanja broja preminulih u Italiji, 475 više u jednom danu, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu u tom prvom talasu korona virusa. To što su podneli stanovnici tog područja u tim užasnim danima nema meru, neizbrisivo je iz njihovog ali i kolektivnog pamćenja, jer nisu imali mogućnosti ni da oplakuju svoje drage, niti da ih pozdrave i otprate na poslednji put.

Položen je venac na monumentalnom groblju u Bergamu u znak odavanja pošte preminulima, a otvorena je „Šuma sećanja“ u kojoj je zasađeno prvih 100 stabala kao simboli života i velikodušnosti građana Bergama.

Posle godinu dana borbe protiv Kovida-19 koji je ovu provinciju kao i čitav region Lombardije dramatično pogodio od početka pandemije, samo u prvom talasu preminulo je oko 6.000 osoba, po zvaničnim podacima a po nezvaničnim brojka jer mnogo veća i danas se ništa znaajnije nije promenilo, Lombadrija je na čelu svakodnevog porasta u broju novozaraženih, juče 4.490 slučajeva od ukupno 23.059 u Italiji i pored zatvorenog Apeninskog poluostrva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove