DŽONSON "PUMPA" ATOME PROTIV PUTINA: Najsveobuhvatnije smernice spoljne politike Londona

D. D. S.

17. 03. 2021. u 22:34

JAČANjE nuklearnih kapaciteta i bliže veze sa saveznicima u Aziji, uz isticanje Rusije kao najveće pretnje Velikoj Britaniji - ključne su takče novih smernica spoljne politike Londona. Na 100 stranica izveštaja "Globalna Britanija u kompetitivnim vremenima" Dauning Strit je, kako se navodi, dao "najsveobuhvatniji pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici" u poslednjih nekoliko decenija.

ЏОНСОН ПУМПА АТОМЕ ПРОТИВ ПУТИНА: Најсвеобухватније смернице спољне политике Лондона

Foto: Tanjug/AP Photo

U dokumentu se nagoveštava plan povećanja bojevih glava sa 180 na 260 do sredine ove decenije, a kao razlog ističe odvraćanje pretnji od Rusije i Kine. Navodi se da London mora da radi bliže sa azijskim partnerima, kao što su Južna Koreja, Indija i Japan kako bi se suprotstavili zajedno Pekingu kao "sistematskoj konkurenciji".

Istovremeno se Rusija izdvaja kao "najdirektnija pretnja" Britaniji.

- Istorija je pokazala da su demokratska društva najsnažnija podrška otvorenom međunarodnom poretku. Kako bismo bili otvoreni, moramo biti i bezbedni. Zaštita naših ljudi, domovine i demokratije je prva dužnost naše vlade - ističe u uvodu izveštaja britanski premijer Boris Džonson.

Internacionala kampanja protiv nuklearnog naoružavanja je osudila britansku odluku o povećavanju atomskih kapaciteta, ističući da to vodi novoj trci u nuklearnom naoružvanju, kao i da plan "narušava međunarodno pravo". Slično mišljenje je izrazila i Kampanja za nuklearno razoružanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!