SZO PRELOMILA: Izdala odobrenje za DŽonson&DŽonson vakcinu

Tanjug

12. 03. 2021. u 20:05

SVETSKA zdravstvena organizacija izdala je danas odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Džonson&Džonson, što znači da jednokratna vakcina sada može da se koristiti u okviru Kovaks programa za globalnu distribuciju vakcina, uključujući siromašne zemlje.

СЗО ПРЕЛОМИЛА: Издала одобрење за Џонсон&Џонсон вакцину

Foto: EPA

SZO je saopštila da podaci obimnih kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina Dž&Dž efikasna kod odrasle populacije. Lista za upotrebu u hitnim slučajevima dolazi dan nakon što je Evropska agencija za lekove preporučila da se toj vakcini da zeleno svetlo širom Evropske unije, prenosi AP.

- Kako nove vakcine postaju dostupne moramo osigurati da one postanu deo globalnog rešenja, a ne razlog zbog kojeg neke zemlje i ljudi zaostaju- rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreijus na današnjem brifingu za štampu.

Obimna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina Dž&Dž 85 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Ta zaštita je ostala jaka čak i u zemljama poput Južne Afrike, gde su identifikovane varijante za koje se čini da su manje podložne drugim licenciranim vakcinama, uključujući onu koju je napravila AstraZeneka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest