KIJEV ZAPRETIO RUSIMA: Vruća faza konflikta u najavi, u sve umešani i zapadnjaci

Novosti online

12. 03. 2021. u 18:21

KIJEV je pojačao intenzitet granatiranja u Donbasu tokom posete predstavnika rukovodstva Ukrajine i zapadnih zemalja zoni sukoba, izjavio je zamenik šefa Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

КИЈЕВ ЗАПРЕТИО РУСИМА: Врућа фаза конфликта у најави, у све умешани и западњаци

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Prema informacijama Narodne milicije, od početka nedelje Oružane snage Ukrajine su 24 puta prekršile režim prekida vatre.

To je, kako je rekao Basurin, potvrda da su „Kijev i njegovi zapadni 'partneri' zainteresovani za eskalaciju sukoba u Donbasu i prelazak u vruću fazu“.

- Prema podacima naše obaveštajne službe, 9. marta je u telefonskom razgovoru dežurnim oficirima preneto naređenje komandanta Združenih snaga generala Najeva, prema kojem je  vojnicima Oružanih snaga Ukrajine dozvoljeno da otvore vatru na položaje Narodne milicije Donjecke Narodne Republike - dodao je Basurin.

On je naveo da to predstavlja kršenje primirja.

Kako je ranije saopštila ukrajinska vojska, delegacija oružanih snaga Velike Britanije posetila je 7. marta područje vojnih operacija u Donbasu.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Foto: Instagram/Ministarstvo odbrane Ukrajine

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju