SITUACIJA U FRANCUSKOJ NAPETA I ZABRINJAVAJUĆA: U Parizu kritično- svakih 12 jedan pacijent završi na reanimaciji

SITUACIJA u Francuskoj je napeta i zabrinjavajuća, poručio je u četvrtak ministar zdravlja ove zemlje Olivije Veran, istakavši da se dnevno u proseku zarazi 21 hiljada ljudi.

СИТУАЦИЈА  У ФРАНЦУСКОЈ НАПЕТА И ЗАБРИЊАВАЈУЋА: У Паризу критично- сваких 12 један пацијент заврши на реанимацији

Foto: EPA

Veran je naglasio da britanska varijanta predstavlja 67 odsto obolenih, dok se južnoafrička i brazilska drže pod kontrolom, na 6 odsto. Ministar je poručio da ove varijante ne samo da se brže prenose, nego i da su opasnije.

Posebno napetom situaciju je ocenio u tri francuska regiona, pariskom, na severu francuske i krajnjem jugu.

- Svakih 12 minuta jedan žitelj pariskog regiona bude prebačen na intezivnu negu – preneo je Veran alarmantnu poruku.

Na reanimaciji u Francuskoj trenutno ima preko 4 hiljade ljudi, za razliku od 3.555 koliko je registrovano 1. marta. Trenutno je popunjeno 85 odsto mesta na intezivnoj nezi u bolnicama, a od toga 80 odsto čine bolesnici od kovida.

U pariskom regionu situacija je naročito teška. Veran je naglasio da će, ukoliko se epidemija nastavi ovim ritmom, ovde krajem marta dostići kritičan nivo od 1.500 ljudi na reanimaciji.

Najavio je da će zbog toga, već od kraja ove sedmice, desetine, a možda i stotine najtežih bolesnika biti prebačeni u druge bolnice širom zemlje.

- Pritisak na bolnice će se povećavati u sedmicama koje dolaze – preneo je ministar prilično sivu sliku.

Olivije Veran je naglasio da je situacija danas slična kao jesenas, u piku drugog talasa, ali nije mogao da predvidi kada će ovoga puta dostići vrhunac.

Ipak, i pored svega, nije najavio nove mere.

Iv Koen, šef servisa reanimacije u bolnici "Avisen" u Bobinjiju, gde je u Francuskoj zabeležen prvi slučaj kovida, zažalio je što ministar nije saopštio oštrije mere uključujući i opšti karantin, a sa njim se slaže veliki broj njegovih kolega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri