PUTIN I ERDOGAN DALI ZELENO SVETLO: Počinje izgradnja trećeg bloka prve turske nuklearke (VIDEO)

Novosti online

10. 03. 2021. u 15:17

LIDERI Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dali su zeleno svetlo za početak izgradnje trećeg reaktora nuklearne elektrane „Akuju“ koja se gradi na južnoj obali Turske. Događaj se odvija u formatu video-konferencije.

ПУТИН И ЕРДОГАН ДАЛИ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Почиње изградња трећег блока прве турске нуклеарке (ВИДЕО)

Foto: AP

- Dajem dozvolu. Počnite - rekao je predsednik Rusije, nakon čega su u Turskoj pritisnuti simbolični crveni tasteri, koji simbolizuju početak izgradnje. Putin je zahvalio turskom kolegi za predlog da se održi ceremonija.

Ruski lider je saopštio da se dogovorio sa turskim kolegom da i dalje podržava projekat nuklearke „Akuju“.

- Tome pridajemo veliki značaj i složili smo se sa predsednikom Turske da i dalje pružamo neophodnu pomoć i podršku projektu "Akuju" - rekao je Putin, istakavši da je siguran da će uspešna realizacija projekta podići saradnju Rusije i Turske u energetici na novi nivo.

Prema njegovim rečima, nuklearna elektrana „Akuju“ daće ozbiljan doprinos energetskoj bezbednosti Turske, osiguraće ekonomski rast zemlje, a takođe će snabdeti turske potrošače sa povoljnom i ekološki prihvatljivom električnom energijom.

- Takođe će to biti snažan podsticaj za razvoj principijelno nove grane u Turskoj – nuklearne energije, kao i za jačanje naučnog i proizvodnog potencijala zemlje, stvaranje dodatnih radnih mesta - konstatovao je Putin.

On je istakao da je u nuklearnoj elektrani aktivan centar „Rosatoma“ za obučavanje osoblja elektrane, a na ruskim univerzitetima pripremaju se inženjeri za Tursku.

Erdogan je saopštio da će ceremonija početka izgradnje četvrtog energetskog bloka prve turske nuklearke biti održana 2022. godine.

- Nadam se da ćemo predsednik Putin i ja učestvovati u tome. Izgradnja nuklearne elektrane "Akuju" jedan je od simbola tursko-ruske saradnje. Izgradnja nuklearne elektrane je strateški korak na putu ka osiguravanju bezbednosti snabdevanja energijom u zemlji - rekao je Erdogan.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je rekao da se nada da će se uskoro sastati sa ruskim kolegom.

- Turska namerava da nastavi saradnju sa Rusijom o najvažnijim regionalnim problemima, kao što su Sirija, Libija, Karabah. Nadam se da ćemo uskoro moći lično da se sastanemo - istakao je Erdogan, obraćajući se Putinu putem video-linka.

- Dogovoreno. Dugo se nismo videli. To treba učiniti u najskorije vreme - odgovorio je Putin.

Za izgradnju nuklearke zadužena je ruska državna korporacija „Rosatom“ u skladu sa međuvladinim sporazumom koji je potpisan 2010. godine. Planirano je da se puste u pogon četiri energetska bloka ukupne snage 4.800 megavata.

„Akuju“ je prva nuklearna elektrana koja se gradi u Turskoj. Projekat uključuje četiri energetska bloka sa reaktorima ruskog dizajna VVER-1200 generacije 3++. Snaga pojedinačnog energetskog bloka iznosiće 1200 megavata.

To je prvi projekat u globalnoj nuklearnoj industriji, koji se realizuje prema modelu "build-own-operate" Izgradnja nuklearke košta oko 20 milijardi dolara. Izgradnja prvog energetskog bloka započeta je u aprilu 2018. godine. Nuklearke se gradi u turskoj provinciji Mersin na obali Sredozemnog mora.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku