BAJDEN SPREMIO OSVETNIČKI NAPAD NA RUSIJU: Odobriće tajne udare protiv Putina i ruskih obaveštajnih službi

Novosti online

08. 03. 2021. u 19:35

AMERIČKI predsednik će u naredne tri nedelje odobriti akciju usmerenu protiv Vladimira Putina i ruskih obaveštajnih službi.

БАЈДЕН СПРЕМИО ОСВЕТНИЧКИ НАПАД НА РУСИЈУ: Одобриће тајне ударе против Путина и руских обавештајних служби

Foto: EPA

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena priprema se da odobri hakerske napade na Rusiju, objavio je NJujork Tajms, navodeći da se radi o odmazdi čiji je cilj da se vlastima u Kremlju pošalje jasna poruka! Napadi će biti usmereni ka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, kao i ruskim obaveštajnim službama i njihova meta neće biti šira javnost, tj. obični građani.

Citirajući visokog američkog zvaničnika koji je upoznat sa operacijom, njujorški dnevnik prenosi da se u naredne tri nedelje priprema "niz tajnih akcija usmerenih protiv Rusije". - U pitanju su tajne operacije koje će u Rusiji odlično razumeti, ali neće biti vidljive ostatku sveta. Cilj ovih akcija je da se pokrene široka strateška rasprava sa Moskvom - rekao je DŽejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena.

Oni će se poklopiti sa novim ekonomskim sankcijama protiv zvanične Moskve, koje priprema novi šef Bele kuće DŽo Bajden, a koji planira da izvršnom naredbom donese uredbu o dodatnom ojačavanju bezbednosti mreža pod kontrolom američke federalne vlade. Akcija američkih hakera uslediće kao odgovor na žestok napad ruskih hakera koji je prvi put otkriven u decembru 2020. kada je izvršen proboj u nekoliko desetina američkih ministarstava, agencija i kompanija.

Ovaj napad je izvršen preko "zadnjeg ulaza" u programu za upravljanje mrežama koji je distribuirala teksaška kompanija "SolasWinds". Hakeri su uspeli da eksploatišu i kompromituju sisteme više od 100 komercijalnih firmi iz celog sveta, kao i devet američkih vladinih agencija.

Trajao je osam meseci pre nego što je otkriven i to je bio jedan od najvećih i najsofisticiranijih sajber-napada do danas. U Vašingtonu su uvereni da napad ovakve vrste nije mogla daizvrši tek grupa hakera bez pomoći strane vlade. Američke obaveštajne agencije su uprle prstom ka Rusiji optužujući vlasti u Kremlju da stoje iza njega. Zvanična Moskva je demantovala umešanost u incident nazivajući optužbe još jednim "neosnovanim pokušajem da bi se ocrnila Rusija".

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)