SCENARIO RATA ZA KALJINGRAD: General dočarao mogući vojni sukob Rusije i NATO alijanse

Novosti online

07. 03. 2021. u 09:13

BIVŠI komandant kopnenih snaga Poljske, general Valdemar Skšipčak, u članku za portal „Defence 24“ predložio je jedan od mogućih scenarija u slučaju rata u Kalinjingradskoj oblasti u kojem bi učestvovale snage NATO-a.

СЦЕНАРИО РАТА ЗА КАЉИНГРАД: Генерал дочарао могући војни сукоб Русије и НАТО алијансе

Foto: Depositphotos

Autor je naglasio da ovaj region ima ključni značaj u političkoj i vojnoj strategiji Rusije. On je nazvao Kalinjingradsku oblast „vratima“ koja vode u Baltičko more i poljsku niziju – mesta kroz koja vodi put u centralnu i zapadnu Evropu.

Poljski general je skrenuo pažnju na to da se u regionu nalaze glavne snage Baltičke flote i odbrambene snage Kalinjingradskog regiona. Po njegovim rečima, u slučaju rata, oni treba da osiguraju superiornost Rusije na moru i u vazduhu. Međutim, zbog pojave snaga NATO-a u Baltiku, ove odbrambene jedinice mogu biti iskorišćene i u druge svrhe.

- Jedna od mogućih opcija – blokiranje prebacivanja jedinica NATO-a kopnom, morem i vazduhom na teritoriju baltičkih država, kao i podrška ruskoj 6. armiji koja je raspoređena izvan njihove istočne granice - piše Skšipčak.

General smatra nerazumnom koncept jačanja baltičkih država u slučaju rata i prebacivanja u njihov region značajnih snaga NATO-a zbog prevelike prednosti „protivnika“ u poređenju sa manjim snagama Alijanse u istočnoj Evropi.

- Ruskoj 6. armiji, u saradnju sa Baltičkom flotom, biće potrebna dva do četiri dana da zauzme baltičke države - smatra on.

Po njegovom mišljenju, nakon što „Baltik bude zauzet“, glavna dejstva će se premestiti na južni deo Baltičkog mora i u pravcu poljske obale.

Skšipčak je takođe pozvao da se ne precenjuje uloga Suvalskog koridora na granici Poljske i Litvanije koji, kako je naglasio general, ima samo taktički značaj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!