ISKORISTITE "SEVERNI TOK 2" PROTIV MOSKVE: Poslanik u Evroskom parlamentu insistira na akcijama protiv Rusije

Novosti online

06. 03. 2021. u 17:52

PREDSEDNIK frakcije "Evropska narodna stranka", najveće u Evropskom parlamentu, Manfred Veber predložio je Evropskoj uniji da u slučaju potrebe iskoristi "Severni tok 2" kao politički instrument protiv Moskve, piše "Špigel".

ИСКОРИСТИТЕ СЕВЕРНИ ТОК 2 ПРОТИВ МОСКВЕ: Посланик у Евроском парламенту инсистира на акцијама против Русије

Foto EPA

Veber je izjavio da taj projekat "nije u evropskim interesima". Međutim, pošto vlada Nemačke ne namerava da obustavi izgradnju "Severnog toka 2", Brisel treba da ga iskoristi kao "polugu u spoljnoj politici", smatra zvaničnik.

 - "Severni tok 2" ekonomski stabilizuje sistem predsednika Rusije Vladimira Putina koji u ogromnoj meri deluje protiv EU i njenih država-članica - konstatovao je Veber, istakavši da eksploataciju "Severnog toka 2" treba "povezivati sa daljim ponašanjem ruskog rukovodstva".

- Ukoliko se rusko rukovodstvo ne okrene partnerskoj saradnji, gasovod neće moći da radi u punom kapacitetu - konstatuje on.

Veber je takođe pozvao Evropljane da se ponašaju samouverenije u spoljnoj politici, istakavši da je neophodno da Evropa „prestane da bude naivna u odnosima sa Putinom i drugim geopolitičkim igračima“.

Podsetimo, Pomorska uprava Danske saopštila je da će radovi na polaganju cevi gasovoda "Severni tok 2" u danskim vodama trajati do kraja septembra 2021. godine.

Protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2" aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)