UMALO POČEO NUKLEARNI RAT: Kako je zbog vojnih vežbi NATO-a zamalo izbio ogroman sukob

Novosti onlajn

24. 02. 2021. u 15:00

SOVJETSKI Savez se 1983. godine zbog velikih vojnih vežbi NATO-a „Ejbl arčer“ „Able Archer“ spremao za nuklearni rat sa SAD, navodi portal „Drajv“, pozivajući se na dokumenta Stejt departmenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

УМАЛО ПОЧЕО НУКЛЕАРНИ РАТ: Како је због војних вежби НАТО-а замало избио огроман сукоб

Foto: Depositphotos

Dokument otkriva značajne informacije o nestabilnoj situaciji, koja je nastala 1983. godine, kao i tekst visokog zvaničnika američke obaveštajne službe, general-potpukovnika Leonarda Perutsa.

Prema tim podacima, 2. novembra 1983. godine 16. vazduhoplovna Krasnoznamenjska armija, koja se nalazila u Istočnoj Nemačkoj, stavila je avione u stanje povećane borbene pripravnosti. Naoružani nuklearnim oružjem, trebalo je da uništavaju ciljeve protivnika na prvoj liniji. Eksperti su objasnili da se Sovjetski Savez pripremao za rat zbog ozbiljnog nesporazuma do koga je došlo zbog vojnih vežbi NATO-a „Ejbl arčer“ (Able Archer). Njihov cilj je bio „provera sposobnosti snaga Alijanse da u Evropi i van njenih granica vode nuklearne ratove“.

Prema izveštaju Predsedničkog savetodavnog odbora za spoljnu obaveštajnu službu (PFIAB), reakcija Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta na vojne vežbe NATO-a bila je bez presedana.

- 1983. godine smo nehotice mogli dovesti naše odnose sa Sovjetskim Savezom na ivicu nuklearnog rata - zaključuje se u izveštaju.

Ranije je autor portala „Overt difens“, pozivajući se na podatke američkog Vojnog pomorskog analitičkog centra, objavio scenario preventivnog napada NATO-a po Kalinjingradskoj oblasti, koji obuhvata uništavanje raketnih sistema „Iskander“ i sistema S-400, blokadu Baltijska i likvidiranje vojske.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024