RUSI O USPEHU NAŠEG FILMA: "Dara iz Jasenovca" - srpski odgovor falsifikatorima istorije

Srna

24. 02. 2021. u 00:50

РУСИ О УСПЕХУ НАШЕГ ФИЛМА: Дара из Јасеновца - српски одговор фалсификаторима историје

Foto: Printskrin

"RUSKA gazeta" piše da je odgovor falsifikatorima istorije srpski film "Dara iz Jasenovca", koji je ovih dana predstavljen široj javnosti, a zbog političkih razloga je isključen iz takmičenja za američku filmsku nagradu "Oskar" iako je postigao veliki uspjeh prilikom projekcije u Americi.

List napominje da je ovaj film, režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Srbije i posvećen je srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je pretrpio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ u periodu od 1941. do 1945. godine.

Glavni junak filma je desetogodišnja Devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom dovedena u ustaški koncentracioni logor Jasenovac, koji je simbol zločina NDH i treći po broju žrtava u Evropi, posle Aušvica i Treblinke u Poljskoj.

List podseća da su vođa NDH Ante Pavelić i ministar obrazovanja i književnik Mile Budak hteli da reše srpsko pitanje radikalno: trećinu - ubiti, trećinu - nasilno pokatoličiti, trećinu - iseliti u Srbiju. Parola koju je smislio Budak glasila je "Srbe na vrbe".

Foto: Arhiva Novosti

Napominje se da je rezultat genocida, izvršenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bio užasan: porušeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba nasilno je prekršteno u rimokatolike, a oko 750.000 Srba ubijeno.

- Film je težak, nemoguće ga je gledati bez suza i nemoguće je ne preživljavati stradanje Dare i njene porodice, kao i svih Svetih novomučenika Jasenovačkih, koje sada praznuje Srpska pravoslavna crkva - piše "Ruska gazeta".

Foto: Arhiva Novosti

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je za "Rusku gazetu" da su pod pokroviteljstvom Hitlera njegovi najverniji saveznici - ustaše učinili sve napore da završe projekat zapadnih ideologa 19. veka, čiji je cilj bio - sprečiti Rusiju i pravoslavlje da dođu do toplog mora, uništavanjem skoro dva miliona pravoslavnih Srba.

Mastilović je podsetio da se u izveštaju jugoslovenske državne komisije o zločinima okupatora i njihovih saučesnika iz 1945. godine navodi, između ostalog, da je istorija sa NDH dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću.

Foto: Arhiva Novosti

- Sva istorija masovnih ubistava samo je bleda slika pred nezapamćenim terorom NDH. Dok je španska inkvizicija donela oko 30.000 žrtava za tri veka, NDH, sa manje od šest miliona ljudi, za nekoliko meseci ubila je između 500.000 i 700.000 ljudi - rekao je Mastilović.

Zločini NDH, napominje Mastilović, ostavili su bez reči čak i nemačke i italijanske oficire.

Profesor Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta Miloš Ković konstatuje da je jedan od glavnih razloga neprijateljstva Zapada prema Srbima u tome što ih od 19. veka smatraju "malim Rusima".

Foto: Printskrin Ibej

Ković podseća na podršku Rusije Srbima za oslobođenje od Osmanskog carstva, kao i na to da srpski narod uvek odgovara Rusiji sa univerzalnom ljubavlju, koja se može nazvati sastavnim delom srpskog nacionalnog identiteta.

- Srbi nikada neće zaboraviti pomoć Nikolaja Drugog i Rusije u kritičnoj godini 1914. Zadržavajući zapadne krstaše, Srbi su svojim masovnim stradanjima i 1941. i 1999. godine, ukazivali Rusiji na opasnost, davali joj vremena da se sabere i pripremi za odbranu. Mislim da je važno da se shvati: agresija Zapada protiv Srba - to je samo priprema za pohod na Rusiju - kaže Ković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)