PO ČEMU SE RAZLIKUJE NOVI “PANCIR”: Sasvim drugačiji način uništavanja meta (VIDEO)

Novosti online

23. 02. 2021. u 19:26

NA Međunarodnoj izložbi naoružanja „IDEKS-2021“ u Abu Dabiju predstavljena je nova modifikacija protivavionskog raketnog sistema „Pancir S1“ koji se već dokazao na Bliskom istoku.

ПО ЧЕМУ СЕ РАЗЛИКУЈЕ НОВИ “ПАНЦИР”: Сасвим другачији начин уништавања мета (ВИДЕО)

Foto: arhiva

Po čemu se novi „Pancir-S1M“, razlikuje od svog prethodnika?

Prema rečima glavnog konstruktora konstruktorskog biroa „Šipunov“ Valerija Slugina, nova generacija protivavionskog raketnog sistema ima znatno veće mogućnosti – sistem je u stanju da uništava male ciljeve kao što su bespilotne letelice, što je posebno važno u današnjim uslovima, ali i napredne i brze, koje će se tek pojaviti u budućnosti.

„Ovde se koristi nova raketa, koja je istih dimenzija, ali je znatno brža. Njena maksimalna brzina je hipersonična, domet je jedan i po put veći – do 30 kilometara. Radi se o sasvim drugačijoj vrsti uništavanja – raketa nema kontaktni senzor cilja, pred metom se raspršuju šrapneli, ona uleće u to polje i strada. Pritom, što brže leti, brzina udara je veća kao i efikasnost“, objasnio je sagovornik televizije „Zvezda“.

Foto: Printskrin

Slugin je dodao da je nova modifikacija sistema opremljena višenamenskom karoserijom KamAz „Tornado“ i hidropneumatskim vešanjem, prostranijom kabinom i u potpunosti modernizovanim sistemom za upravljanje.

Ranije je saopšteno da je ruski sistem „Pancir-S1M“ izazvao interesovanje na izložbi kod predstavnika nekoliko zemalja.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega