NOVO ISTRAŽIVANJE: Neki mikroorganizmi sa Zemlje mogu da prežive i na Marsu

Novosti online

22. 02. 2021. u 17:37

OBLICI života koji postoje na Zemlji mogli bi privremeno da prežive u atmosferi sličnoj Marsovoj, pokazala je nova studija NASA.

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Неки микроорганизми са Земље могу да преживе и на Марсу

Foto: Depositphotos

Ovo istraživanje naučnicima daje uvid u mogućnost eksploatacije okruženja izvan naše planete.

Zajednička studija naučnika NASA i nemačkog Centra avijacije i kosmonautike (DLR) testirala je izdržljivost mikroorganizama nakon što su ih u balonima lansirali u prostor sa uslovima sličnim onima koji vladaju na Marsu.

„Uspešno smo testirali novi način izlaganja bakterija i gljivica uslovima sličnim onima na Marsu, koristeći naučni balon za prenošenje naše eksperimentalne opreme do zemljine stratosfere“, rekla je Marta Filipa Kortesao iz DLR-a, liderka studije.

Studija o mikroorganizmima poslatim u stratosferu je objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology.

„Zbog dugotrajnih misija s posadom na Marsu moramo da znamo kako bi mikroorganizmi preživeli na Crvenoj planeti, jer neki od njih mogu predstavljati zdravstveni rizik za astronaute“, kaže autorka studije Katarina Siems iz nemačkog Centra avijacije i kosmonautike.

„Pored toga, neki mikrobi mogu biti od neprocenjivog značaja za istraživanje svemira. Oni bi nam mogli pomoći da proizvodimo hranu nezavisno od Zemlje, što je presudno kada smo daleko od naše planete“, dodaje ona.

Mikrobi su lansirani u „Marsboksu“ koji je održavan pod pritiskom ekvivalentnim atmosferi Marsa i koji je bio pun veštačke atmosfere tokom čitave misije.

„Poslata su dva sloja uzoraka, a donji sloj je bio zaštićen od zračenja. To nam je omogućilo da razdvojimo efekte zračenja od ostalih testiranih uslova: isušivanja, atmosfere i fluktuacije temperature tokom leta“, onjašnjava Kortesao.

„Uzorci gornjeg sloja bili su izloženi više od hiljadu puta višem UV zračenju od nivoa koji mogu izazvati opekotine na našoj koži“, dodaje.

Studija je otkrila da, iako nisu svi mikrobi preživeli putovanje, crna plesan Aspergillus niger može da nastavi život nakon povratka. Ista plesan je ranije otkrivena na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Istraživanje naglašava važnost mikroba u istraživanju mogućnosti za život i opstanak ljudi van naše planete, prenosi Independent.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna