JULIJA NAVALJNA IDE U POLITIKU: Kao u Belorusiji - supruga uhapšenog opozicionara preuzima "barjak"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

21. 02. 2021. u 19:44

PO istom receptu po kojem se podržavalo iz inostranstva stvaranje političkog imidža Beloruskinji Svetlani Tihanovskoj, sada se to čini i sa Ruskinjom Julijom Navaljnom.

ЈУЛИЈА НАВАЉНА ИДЕ У ПОЛИТИКУ: Као у Белорусији - супруга ухапшеног опозиционара преузима барјак

Aleksej i Julija Navaljni

Dok im muževi borave u zatvoru, zapadni mediji i političari pokušavaju od njih da naprave političke ličnosti. Minule nedelje u Moskvi je stotinjak devojaka i žena napravilo lanac podrške Juliji Navaljnoj, dok je ona boravila u Nemačkoj. One su se okupile oko spomenika Puškinu i Gončarovoj na Starom Arbatu.

Julija je doputovala u Frankfurt iz Moskve 10. februara. Ako se ostvari prognoza politikologa Aleksandra Sosnovskog, koji tvrdi da će Juliju Navaljnu primiti čak i kancelarka Angela Merkel i da će supruga uhapšenog opozicionara govoriti pred Savetom Evrope, onda je Zapad odlučio da od nje napravi novog lidera otpora ruskim vlastima.

Supruga Alekseja Navaljnog je rođena (1976) u Moskvi, otac joj je bio naučni radnik, a majka je radila u Ministarstvu lake industrije SSSR. Julija je završila Fakultet međunarodnih ekonomskih odnosa, a zatim je magistrirala. Radila je u moskovskim bankama do udaje za Alekseja Navaljnog kojeg je upoznala u toku letovanja u Turskoj. Aleksej je po profesiji pravnik i Julijin vršnjak. Imaju dvoje dece, Dariju (19) koja studira u SAD, i Zahara (12).

Početkom ovog veka Julija i njen suprug Aleksej Navaljni bili su članovi partije Jabloko iz koje su izašli 2011. Aleksej Navaljni je postao poznat posle 2007. kao bloger i oštar kritičar vlasti. Julija je uvek podržavala i branila muža iz drugog plana. Maksimalni publicitet je dobila za vreme lečenja Alekseja Navaljnog u Nemačkoj, bila je pored njega u univerzitetskoj bolnici "Šariti" u Berlinu. Zajedno sa mužem vratila se u Rusiju i bila na suđenju na kojem je Navaljnom uslovna kazna preinačena u zatvorsku.

Juliju Navaljnu su do sada nazivali "prvom damom ruske opozicije", a ubuduće bi ona mogla biti lider "male opozicije", dakle onih stranaka koje nisu zastupljene u parlamentu.

Ima i onih koji misle da bi ona mogla da pobedi bilo kojeg ruskog političara osim Putina. Sasvim je moguće da se ona kandiduje za poslanika u ruskom parlamentu, a izbori su već naredne jeseni.

PORAZ OPOZICIJE

BELORUSKA opozicija je "izgubila ulicu", izjavila je kandidat za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska u intervjuu za Le Temps. Prema njenim rečima, stanovnici Belorusijes u očekivali brzo rešavanje političke situacije, ali "povratak demokratiji" zahteva više vremena nego što se očekivalo.

Ona je dodala da je strategija opozicije da se "bolje organizuje kako bi se vršio stalni pritisak na režim, sve dok ljudi ponovo budu spremni da izađu na ulice, možda, u proleće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mija

21.02.2021. 21:19

Dosta vise sa tim patetičnim pajacima koji veličaju lažne demokrate i ubojice i licemjere a pljuju po svom narodu i državi ! Donese im slobodi i demokraciju ja Iraku , Libiji i mnogim drugima na planetu da ne spominjemo domoroce Amerike ! Amen!

Ja sam

22.02.2021. 01:50

Исти господари - иста подука - исти сценарио. А господари рачунају на необавештеност руског народа о догађањима ван својих граница, што није без основа.

eks

22.02.2021. 09:12

Prepoznarljiv metod američkih, engleskih, nemačkih i ostalih specijalnih zapadnih službi u hibridnom ratu protiv Rusije. Njihovi korisni idioti, tzv. opozicionari, ne znaju da će kad - tad biti samo toalet papir, jer posle neuspeha (koji je siguran) sledi im upotreba u WC-u.