UJEDINJENE NACIJE SE UMEŠALE U PRIČU O NESTALOJ PRINCEZI: "Dajte dokaz da je Latifa živa!"

Tanjug

19. 02. 2021. u 21:16

KANCELARIJA Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražila je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dokaz da je princeza Latifa, ćerka vladara Dubaija, živa.

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ СЕ УМЕШАЛЕ У ПРИЧУ О НЕСТАЛОЈ ПРИНЦЕЗИ: Дајте доказ да је Латифа жива!

Foto: Printscreen/Jutjub

U tajno snimljenim video zapisima podeljenim sa Bi-Bi-Si-jem, princeza Latifa optužila je oca, šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, da ju je držao kao taoca u Dubaiju pošto je pokušala da pobegne 2018. godine.

UN su kontaktirale Dejvida Heja iz organizacije Fri Latifa tražeći pristup snimku.

Na video snimcima princeza Latifa kaže da se plaši za svoj život.

Snimci koje su objavili prijatelji i emitovale BBC i Panorama ranije ove nedelje podstakli su globalne pozive na istragu UN-a.

- Pitali smo za njenu trenutnu situaciju i tražili smo da vlada UAE prioritetno odgovori - izjavila je danas Liz Trosel, portparolka Visokog komesara UN-a za ljudska prava, dodajući da će nastaviti da prate situaciju.

Prema njenim rečima, agencija se u četvrtak obratila stalnoj misiji UAE u Ženevi.

Vlada Dubaija i ministarstvo spoljnih poslova UAE još nisu komentarisali dešavanja.

Zvanični London je prethodno od UAE zvanično zatražio dokaz da je princeza Latifa živa, jer na snimku koji je uspela da pošalje ona tvrdi da je zatočena, prenosi britanski javni servis.

Šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum i princeza Latifa /Foto AP

Ćerka vladara Dubaija je 2018. godine pokušala, ali neuspešno, da pobegne iz zemlje, da bi nakon toga poslala tajne video poruke prijateljima u kojima izražava zabrinutost za sopstveni život i optužuje oca da je drži kao taoca.

Princeza Latifa tvrdi da su je 2011. godine komandosi drogirali kada je prvi put sprečena da pobegne brodom i da je tada smeštena u pritvor Sada se ponovo oglasila:

- „Nalazim se u jednoj vili. Zatočena sam, ova vila je pretvorena u zatvor. Svi prozori su zaključani, pet policajaca je napolju i dve policajke unutra. Svaki dan strahujem za svoj život. Policijaci su mi rekli da ću zauvek ostati u zatvoru i da nikada neću videti sunce. Svakog dana situacija je sve gora.

Tenzije između Velike Britanije i vladajuće porodice Dubaija eskalirale su 2019. godine kada je pred sudom u Engleskoj jedna od šeikovih supruga, princeza Haja, koja je s dvoje dece pobegla u Veliku Britaniju, zatražila zaštitu od šeikovog zlostavljanja, navodi britanski javni servis.

Vlasti Dubaija za sada se nisu oglašavale, dodaje Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri