POBUNA LEKARA: Neće AstraZeneku, traže Fajzer

Milena Marković

12. 02. 2021. u 19:06

PRAVA pobuna lekara u privatnim ustanovama protiv vakcine AstraZeneka, „hoćemo vakcinu Fajzer, a ne ovu koja je malo efikasna iako imamo manje od 55 godina, potrebna nam je veća pokrivenost od one koju pruža AstraZeneka“.

ПОБУНА ЛЕКАРА: Неће АстраЗенеку, траже Фајзер

Foto: EPA

Iako je do sada samo region Lacio doneo odluku da se mogu vakcinisati zdravstveni radnici u privatnim strukturama, verovali ili ne u ostalom delu Italije to još nije mogućno i tako su diskriminisani za razliku od kolega u državnom sektoru, a već se naišlo na prepreku. Na njihovim papirima kada su zakazali vakcinisanje bilo je napisano da će dobiti vakcinu Fajzer kao i sanitarno osoblje u državnim ustanovama, tek kada su ulazili da prime vakcinu saznali su da će to biti AstraZeneka. Neki su odmah odbili, nekli su odustali pa za kasnije u nadi da će se nešto promeniti.

Fajzer ima pokrivenost od 95 posto na Kovid-19 a AstraZeneka 59,5. Prvih 700 lekara i sanitarnog osoblja u privatnom sektoru dobilo je Fajzer vakcinu a onda su, usled nedostatka te vakcine, sanitarne vlasti odlučile da se ne može dalje sa tom vakcinom jer nje i Moderne ima samo toliko da pokrije one koji očekuju drugi krug vakcinisanja.

Odgovor je zatražen od Lekarskog udruženja Lacija i Rima i stigao je: „Ne može se birati vakcina, Lacio je jedini region koji je odlučio da prihvati zahtev da budu vakcinisani zdravstveni radnici u privatnom sektoru“. Znači, uzmi ili ostavi! Doktorka koja je u jednom danu primila na pregled više desetina trudnica u privatnoj ustanovi priča o užasnom osećanju da nije ni dobila mogućnost da primi vakcinu a ima tako delikatne preglede i treba da brine o zaštiti života trudnice i deteta koje nosi u utrobi.

Još jedno pitanje koje je tema dana u Italiji: koliko dugo traje imunitet? Stoga su Univerzitet „La Sapijenca“ u Rimu i Poliklinika „Umberto Prvi“ počeli kliničko i imunološko posmatranje svih onih koji su u tim strukturama već vakcinisani u oba kruga. Na ukupno oko 10.000, osoba započelo se sa uzimanjem krvi na analizu nakon mesec dana, uzimaće se i nakon 6 i 12 meseci kako bi se utvrdilo da li su osobe nakon vakcinisanja razvile antitela i pratiti koliko će vremena biti prisutna.

I naglašava se da tu treba razlikovati da li je reč o antitelima razvijenim prirodnim putem nakon infekcije korona virusom ili su rezultat vakcine. Tim putem će se moći i izučavati vreme imunizacije, efikasnost vakcine, posebno u varijantama korona virusa, kao i kolateralni efekti vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)