NAJSTARIJA EVROPLJANKA PRELEŽALA KORONU: "Nije me bilo strah, jer se ne plašim da umrem"

G. ČVOROVIĆ

11. 02. 2021. u 18:31

TREBA živeti! Drugim rečima, koristiti priliku da budemo svesni svog prisustva na zemlji. U tome se krije poruka francuske časne sestre Andre, najstarije Evropljanke, i druge najstarije žene na svetu, koja je danas napunila 117 godina, i koja je, pritom, upravo preležala kovid!

НАЈСТАРИЈА ЕВРОПЉАНКА ПРЕЛЕЖАЛА КОРОНУ: Није ме било страх, јер се не плашим да умрем

Foto: AP

- Nije me bilo strah, jer me nije strah da umrem - poručila je ova hrabra starica, poreklom iz Alzasa.

Ipak, smatra da treba biti svestan života.

- Važno je živeti život koji živim - kazala je.

Njoj je testom utvrđena korona sredinom januara u staračkom domu "Sent Katrin Labure" u oblasti Var na jugu Francuske, gde sada živi. Nije, kaže, ni znala da ima koronu. Nije imala nikakve simptome.

- Bila sam samo jako umorna neko vreme. I tako sam preživela - poručila, ne misleći da je u njenim godinama "izbavljena čudom".

Žena koja je bila svedok dva svetska rata i preživela epidemiju španskog gripa, a koja je sada pobedila i koronu, što je svojevrsna lična poruka nade čitavom čovečanstvu, na pitanje šta misli o kovidu, odgovara:

- Proći će, kao i sve što je prošlo!

Foto: AP

 

Proslava rođendana je, zbog epidemije, prošla bez zvanica, ali joj je zato organizovana video-konferencija sa celom porodicom, čestitao joj je i gradonačelnik Tulona, održana je misa, priređen joj je i svečani ručak u uskom krugu, a kao aperitiv sevirano joj je i njeno omiljeno piće - čašica portoa.

- Pijem svakoga dana čašu vina - otkrila je sestra Andre.

Ona je, inače, sve do svoje 41. godine bila guvernanta i nastavnica u Parizu, da bi tada potpuno promenila život. I eto, dočekala duboku starost.

- Rođendan smo lepo proslavili - preneli su juče u staračkom domu "Novostima" koje su najstarijoj Evropljanki čestitale rođendan.

Sestra Andre je samo zažalila što njena sestra bliznanjika više nije živa, da ga proslave zajedno.

Foto: AP

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)