BRITANSKO MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Nema dokaza da vakcina Astrazeneke nije delotvorna

Tanjug

08. 02. 2021. u 09:41

NEMA dokaza da vakcina Astrazeneke protiv kovid-19 ne sprečava smrt ili ozbiljne bolesti, a Južna Afrika je samo privremeno zaustavila upotrebu vakcine, saopšteno je danas iz britanskog Ministarstva zdravlja.

БРИТАНСКО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Нема доказа да вакцина Астразенеке није делотворна

Foto: AP

Južna Afrika će zaustaviti upotrebu vakcine kompanije Astrazeneka u svom programu vakcinacije nakon što su podaci pokazali da pruža minimalnu zaštitu od blage do umerene infekcije izazvane dominantnom varijantom korona virusa u zemlji.

„Nema dokaza da ova vakcina nije efikasna u sprečavanju hospitalizacije i teških bolesti i smrti, što je na kraju krajeva ono što danas pokušavamo sa ovim vakcinama“, rekao je Edvard Argar iz Ministarstva zdravlja, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, dominantni sojevi u Britaniji nisu soj iz Južne Afrike, već prva varijanta virusa, a zatim Kent varijanta protiv koje je ova vakcina visoko efikasna.

Iako su hiljade pojedinačnih promena nastale dok virus mutira i evoluira u nove varijante, samo mala većina će verovatno biti važna ili će promeniti virus na primetan način, navodi Britanski medicinski žurnal.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike i stručnjake za javno zdravlje su takozvane britanske, južnoafričke i brazilske varijante, koje izgledaju zaraznije od drugih, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima