UŽASAN SCENARIO: Američki general priznao da SAD zaostaju za Rusijom u nuklearnom arsenalu, pa upozorio na katastrofu

Novosti online

07. 02. 2021. u 20:52

УЖАСАН СЦЕНАРИО: Амерички генерал признао да САД заостају за Русијом у нуклеарном арсеналу, па упозорио на катастрофу

Foto: Depositphotos

BIVŠI zamenik načelnika štaba američke kopnene vojske general DŽek Kin saopštio je o ozbiljnim nedostacima u nuklearnom arsenalu zemlje.

„Moramo da modernizujemo svoj nuklearni arsenal, koji je sam po sebi obuzdavajući faktor i ne dozvoliti našim protivnicima podsticaj, jer oni mogu da iskoriste slabosti koje vide u našem nuklearnom arsenalu“, istakao je general za „Foks njuz“.

Kin je potvrdio da Sjedinjene Američke Države, zaista, imaju „ozbiljne slabosti“ u ovoj oblasti. Prema njegovim rečima, Vašington zaostaje za Moskvom u modernizaciji ove vrste naoružanja, iako se razmere arsenala dveju zemalja podudaraju prema Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3).

Rusija završava desetogodišnji program za poboljšanje nuklearnog oružja, dok se ono u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi u žalosnom stanju.

General je naglasio da će Sjedinjene Američke Države morati da dovedu svoj arsenal do standarda koje Moskva i Peking „smatraju ubedljivim“.  

On je dodao da Sjedinjene Američke Države zaostaju za Rusijom i Kinom i u sredstvima predviđenim za ne-nuklearni sukob. Vašington treba da poveća broj ofanzivnih raketa kopnenog baziranja i protivbrodskih raketa, kao i da modernizuje konvencionalno naoružanje. U protivnom bi gubitnička strana (u ovom slučaju SAD) mogla da podigne nivo običnog sukoba na nuklearni.

„To je užasan scenario“, istakao je general.

Kin je uveren da je modernizacija pomenutih ratnih sredstavlja neodložno pitanje. Prema njegovom mišljenju, Pentagon treba da resetuje svoje borbene potencijale kako bi se prilagodio novim okolnostima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)