PONOVO RASTE VREDNOST KRIPTOVALUTA: Bitkoin ponovo iznad 40.000, Ethereum obara sve rekorde

Novosti online

06. 02. 2021. u 16:24

TRŽIŠTE kriptovaluta ponovo raste, a vlasnici digitalnih novčića zadovoljno trljaju ruke pošto vrednost njihove imovine skače iz dana u dan. Naime, druga najpopularnija kriptovaluta u Srbiji, ali i šire - Ethereum (ETH), kojom trguje čak oko 10.000 naših građana, dostiže rekordne vrednosti već treći dan zaredom. Istovremeno, najpopularniji Bitkoin ponovo je prebacio granicu od 40.000 dolara i trgovan je na nivou od 40.187 dolara, što je skok vrednosti od 6,59 odsto.

ПОНОВО РАСТЕ ВРЕДНОСТ КРИПТОВАЛУТА: Биткоин поново изнад 40.000, Етхереум обара све рекорде

Foto Ilustracija arhiva

Nakon što je u sredu premašio do tada najveću zabeleženu cenu i "preskočio" prag od 1.500 dolara, Ethereum je već u četvrtak dostigao vrednost veću od 1.600 zelenih novčanica! Od sinoć se ovom kriptovalutom trguje po ceni iznad 1.700 dolara, čime je u roku od nedelju dana praktično doživela rast od 30 odsto!

Stručnjaci smatraju da bi do početka trgovine ETH fjučersima na CME berzi (Chicago Mercantile Exchange) 8. februara, što je jedan od faktora rasta, ova kriptovaluta mogla da dostigne vrednost od 1.920 dolara.

Podsetimo, prethodni rekord Ethereum (ETH) je zabeležio 20. januara, kada je nadmašio svoju najveću vrednost iz 2018. godine i stigao do cene od 1.428 dolara.

Samo tri meseca ranije, početkom novembra prošle godine cena Ethereuma kretala se oko 400 dolara. To praktično znači da kripto trgovci koji su tada uložili 1.000 evra i kupili ETH u toj vrednosti, danas u džepu imaju više od 4.000 evra.

Zašto skače vrednost Ethereuma?

Kao jedan od razloga za rast vrednosti Ethereuma eksperti za ovu oblast navode to što trenutno na tržištu raste većina kriptovaluta, na čelu sa najpopularnijim Bitkoinom, pa je i Ethereum deo trenda.

- Drugi razlog mogao bi da bude prelazak na novi koncept, gde je omogućeno da ljudi “zaključaju” Ethereum na određeni vremenski period i dobijaju kamatu za to. Određeni broj vlasnika novčića je zaključao ETH i samim tim ta količina više nije dostupna za prodaju, dakle ponuda se smanjuje. To automatski znači i veću cenu na tržištu, s obzirom na to da se potražnja u međuvremenu nije drastično menjala - objasnio je nedavno u razgovoru Aleksandar Matanović, stručnjak za kriptovalute.

On kaže da bismo, praktično, mogli to nazvati nekom vrstom oročavanja ETH-a, a kamata vlasnicima ove kriptovalute stiže u vidu novogenerisanih koina, kao kod rudara, samo što je koncept drugačiji.

Najoptimističnije prognoze govore da bi sledeća granica Ethereuma mogla da bude čak 2.600 dolara.

()

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)