ČLAN TIMA SZO U VUHANU: Otkrivanje porekla pandemije trajaće godinama

Tanjug

05. 02. 2021. u 15:49

DOMINIK Dvajer, član tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji je posetio kineski Vuhan, gde je prvo registrovan korona virus, izjavio je danas da je iznenađen kompleksnošću otkrivanja porekla pandemije i istakao da su pred naučnicima godine istraživanja, prenosi Rojters.

ЧЛАН ТИМА СЗО У ВУХАНУ: Откривање порекла пандемије трајаће годинама

Foto: EPA

Mikrobiolog i infektolog Dominik Dvajer rekao je da je tim u Vuhanu dobio pristup koji je zatražio od kineskih vlasti, dok pokušava da razume šta se dogodilo u prvim danima pandemije.

"Svi znaju da je pandemija potekla sa pijace Huanan u Vuhanu, ali je ključno otkriti šta se dešavalo u to vreme i pre toga", istakao je Dvajer.

Australijski specijalista za HIV/AIDS, koji sa SZO ranije sarađivao za vreme epidemije SARS-a i ptičjeg gripa, rekao je da je zagonetno to što prvi asimptomatski nosioci novog korona virusa nisu znali da su zaraženi.

On je potvrdio mišljenje svog kolege iz tima zoologa i stručnjaka za bolesti životinja Pitera Dašaka, koji je ukazao na težinu razumevanja bolesti.

"Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke ideje, ali niko ne zna, za HIV takođe ne znamo tačne okolnosti", rekao je Dašak u četvrtak za Rojters.

Tim SZO je posetio bolnice, istraživačke centre i pijacu Huanan u Vuhanu, gde su njihovi kontakti bili ograničeni posetama koje su organizovali njihovi kineski domaćini.

Dvajer je rekao da je tim završio sa posetama i da se priprema da predstavi rezultate svojih istraživanja što je jasnije moguće, uzimajući u obzir obim interesovanja javnosti. Plan je da to bude učinjeno pre nego što članovima tima istekne viza izdata na 28 dana krajem sledeće nedelje.

On je rekao da je potrebno više istraživanja koja se odnose na to kako je virus sa životinja prešao na čoveka, kao i više ispitivanja antitela na korona virus kod osoba koje nisu pokazale simptome bolesti.

"Razmatranje podataka kojima trenutno raspolažemo i njihovo objedivanjanje uz niz dugoročnih projekata, znači da bi sve to moglo da potraje nekoliko godina, zaključio je Dvajer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)