TURSKA U STRATEŠKOM ĆORSOKAKU, AMERI LIKUJU: Ankara radi na dovršavanju prvog nosača aviona, a onda je shvatila problem

Novosti online

03. 02. 2021. u 16:28

ТУРСКА У СТРАТЕШКОМ ЋОРСОКАКУ, АМЕРИ ЛИКУЈУ: Анкара ради на довршавању првог носача авиона, а онда је схватила проблем

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

TURSKA uveliko radi na dovršavanju svog prvog lakog nosača aviona "TCG Anadola". U izveštaju "Bliskoistočnog oka" veruje se da će "TCG Anadola" biti operativna ove ili sledeće godine.

Turci grade svoj nosač aviona sa platformom za vertikalno poletanje i sletanje i kratko poletanje i sletanje lovaca. Glavni problem je što Turska nema pristup američkim lovcima F-35.

Podsećamo, Ankara je kupila ruske PVO sisteme S-400, što je primoralo Vašington da izbaci Turke iz programa za lovce pete generacije. Zbog toga analitičari tvrde da će, ukoliko Turska ne kupi savremene lovce, novi turski nosač aviona postati - teretni brod.

Ankara ima mogućnost pregovora sa Pekingom o nabavci njihovih lovaca pete generacije J-20. Ali analitičari pominju da Turska i Kina nisu u dobrim odnosima, pa veruju da je ta mogućnost malo verovatna.

Ankara ima planove za svoj borbeni avion pete generacije. Ali projekat je toliko zaostao da neki turski analitičari kažu da je teško poverovati da će to biti prioritet vlade. Ovaj projekat ima dosta nerešenih problema, posebno oko motora koji mu je potreban.

Iako se pominje i mogućnost da Rusija pomogne Turskoj oko motora, ta opcija je malo verovatna.

Neki, naime, veruju da Rusija može pomoći Turskoj da razvije motor. Turci će možda sačekati "Izdelie 30" - motor koji će pokretati ruski Su-57 od 2022. Čak i ako je "Izdelie 30" spreman, nema šanse da ovaj motor bude kompatibilan sa turskim lovcem, jer čak ni Turci još uvek ne znaju sve parametre potrebne za pokretanje njihovog "projekta".

Moskva može da pripremi Su-57, posebno nakon što je najavila da će negde oko 2025. Rusija ponuditi izvoznu verziju svog lovca Su-57E. Ako se Ankara odluči da se okrene Moskvi, to bi moglo značiti odlaganje izvozničke verzije ruskog borbenog aviona i preusmeravanje na razvoj pomorske verzije za Turke.

Rusija se specijalizovala za razvoj takvih letelica. Takođe, Rusija može da obezbedi rešenje za poletanje sa piste sa kratkim palubama bez katapulta, tako da je to za Turke manji problem.

Vašington će verovatno probati da smanji štetu u odnosima sa Turskom. Analitičari veruju da će, ukoliko DŽo Bajden želi kompromis sa Ankarom, Amerika ostati pri stavu da Turcima ne proda F-35, ali će im ponuditi lovac F-15EX.

F-15EX nije F-35, ali Turska neće dobiti bolju ponudu iz Vašingtona. Analitičari napominju da ne bi bilo iznenađujuće kada bi Ankara pokazala poniznost i naručila F-15EX, a uz njih bi najverovatnije "u paketu" išli i američki PVO sistemi "Patriot".

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Samir

03.02.2021. 17:39

Apsurdno je da Turska kupi F-15 koji ne može da se koristi na nosačima aviona. Politički gledano jasno je da će Turska dobiti F-35 samo ukoliko prestane da solira i da pravi probleme na Bliskom istoku. Sada ostaje da se vidi kako će dalje ići razvoj situacije i kako će Erdogan dalje reagovati

Pesterac

05.02.2021. 00:18

@Samir - Napravice Turci sve pa i avione. Tako su im udarili embargo na Dronove i tehnologiju za iste pa su se okrenuli svojoj proizvodnji pa vidi sada 4 u svetu po proizvodnji a 1 u svedu po masovnoj upotrebi dronova!! Oko Avio motora vec pregovaraju sa Britanijom a Britanija je zaintereovana za kupovinu veceg Broja mpderbizovanog Drona Bayraktar tb 2-s!!