NAVALJNI PREKRŠIO USLOVNU OSUDU: Ruski opozicionar odslužiće tri i po godine zatvora

MOSKOVSKI sud je u utorak odlučio da prihvati traženje državnog tužilaštva i preinačio je uslovnu u realnu kaznu Alekseju Navaljnom, pa će on provesti u zatvoru 3,5 godine.

НАВАЉНИ ПРЕКРШИО УСЛОВНУ ОСУДУ: Руски опозиционар одслужиће три и по године затвора

Foto: Pres služba suda

On je bio uhapšen po povratku iz Nemačke jer je izbegavao obaveze da se u vreme trajanja uslovne kazne javlja nadležnim organima.

On i njegov brat Oleg su bili optuženi da su prevarom kompanije ,,Iv Roše" stekli oko 30 miliona rubalja. Navaljni je 2014. bio uslovno osuđen na 3,5 godine a njegov brat je morao u zatvor i već je odslužio kaznu.

Navaljni je morao da se javlja nadležnim organima najmanje dva puta mesečno i njega su  upozoravali da mora da ispunjava zakonske obaveze. Predstavnik Federalne službe za izvršenje kazni rekao je pred sudom da je Navaljni oko 60 puta narušio svoje obaveze  javljanja.

Njemu se kao veliki greh navodi i to da je za vreme uslovne kazne organizovao nemire.

Po izlasku iz bolnice ,,Šarite" u Berlinu, on je ostao na rehabilitaciji u Nemačkoj i bio je obavezan da se javlja, ali on to nije učinio jer je koristio vreme za pravljenje filma  protiv Putina. Zbog tog ,,zaborava" ili verovanja da mu je dovoljna zaštita zapadnih zemalja, on nije poštovao zakonsku proceduru i čim je stigao u Moskvu na aerodrom Šeremetjevo, bio je uhapšen.

Navaljni je pred sudom kazao da je Evropski sud za ljudska prava već saopštiosvoju presudu po kojoj je on u slučaju kompanije ,,Iv  Roše" nevin i da je to bio montirani proces. On je podsetio da je njegov brat izdržao kaznu za to krivično delo.

-Bio sam godinu dana u kućnom pritvoru. Uprkos svemu tome i dalje žele da me strpaju u zatvor - rekao je Navaljni.

U utorak je u moskovskiu sud došlo oko 20  dipolomata iz zapadnih zemalja. U sudnici je bila i supruga Navaljnog Julija. Osim domaćih novinara, suđenje je pratio i veći broj zapadnih dopisnika.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!