ABORTUS SAMO U TRI SLUČAJA: U Poljskoj stupio na snagu propis koji je izazvao masovne proteste

I. STANOJEVIĆ

29. 01. 2021. u 08:15

NOVI kontroverzni propis o zabrani abortusa stupio je na snagu u Poljskoj, uprkos masovnim protestima nezadovoljnih građana u više navrata i izraženu veliku sumnju EU u zakonitost sudskog sistema te zemlje.

АБОРТУС САМО У ТРИ СЛУЧАЈА: У Пољској ступио на снагу пропис који је изазвао масовне протесте

Foto AP

Prema novom zakonu koji je ustalasao celu Evropu, Poljakinje će legalno moći na medicinski indikovan pobačaj samo u tri slučaja: ako je do trudnoće došlo u incestu, silovanjem ili, ukoliko fetus ugrožava život majke. Otpor stanovništva najviše je izazvao član Zakona po kom prekid trudnoće nije dozvoljen ni u slučaju oštećenja ploda.

Foto AP

Evropska komisija, poslala je u sredu žalbu poljskom pravosudnom disciplinskom sudu, navodeći da Poljska ima mesec dana da odgovori na dodatno obrazloženo mišljenje i da preduzme neophodne mere u skladu sa pravosuđem EU. U suprotnom, EK bi mogla ceo slučaj da prosledi Evropskom sudu pravde.

PSEUDOPRESUDA PSEUDODRŽAVE

OŠTEĆENjE ploda nije bio dovoljan razlog za zakonodavca da ga uvrsti u razloge za legalni abortus. Još je oktobra prošle godine, Vrhovni sud ocenio da je "dozvola za prekid trudnoće iz tog razloga u suprotnosti sa Ustavom". Tada je liberalni gradonačelnik Varšave, Rafal Tarkovski, rekao da je to "pseoudopresuda pseudodržave" koja svesno krši "prava Poljakinja i Poljaka".

Francuski ministar za evropske poslove Klement Bone izjavio je juče da odluka Poljske da na snagu stupi kontroverzni Zakon o abortusu, predstavlja tužan dan "koji nas podseća kako prava mogu da nestanu ako se ne brane i zato se borba nastavlja".

Zakon je usvojen još u oktobru prošle godine, ali je stupanje na snagu odloženo zbog demonstracija, kojima su protivnici, uprkos zabrani okupljanja zbog pandemije virusa korona, nastojali da spreče njegovo stupanje na snagu.

Otpor je bio usmeren i prema katoličkoj crkvi u ovoj zemlji, koju Poljaci smatraju saučesnikom u zakonodavnom procesu. Potvrđujući to, brojni biskupi su izrazili zadovoljstvo praktično totalnom zabranom prekida trudnoća.

Varšava, Foto AP

Višednevni protesti u nekoliko navrata širom Poljske bili su poslednje sredstvo protivnika novog zakona da spreče njegovu realizaciju. Među demonstrantima mogle su da se primete zastave različitih boja, pojedini zapadni mediji ističu da je bilo i duginih, odnosno, onih koje nose pripadnici LGBT populacije. Nošeni su natpisi: "Ovo znači rat!", "Ja mislim, ja osećam, ja odlučujem!", "Pakao za žene"...

STATISTIKA

ZVANIČNI podaci govore da je u Poljskoj proteklih godina bilo jedva nešto više od 1.000 legalnih abortusa godišnje. Godine 2019. urađeno je 1.110 prekida trudnoće, od čega je 1.074 bilo zbog oštećenja ploda ili velikog rizika od razvijanja teških oboljenja u fazi embrionalnog razvoja. Ali, svake godine beleže se više od 200.000 ilegalnih abortusa.

Demonstracije su održane i u sredu u centru Varšave, ali bez ikakvog trajnog efekta.

Zakonsko rešenje izazvalo je i brojne debate o vrednostima i vladavini prava širom zemlje. Opozicione stranke tvrde da je zakon "provokacija" šefa vladajuće PiS stranke Jaroslava Kačinjskog i da on nastoji da ubaci Poljsku "u vatru", da bi protestima i nezadovoljstvima skrenuo pažnju sa lošeg rukovođenja nacionalnim odgovorom na pandemiju virusa korona. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku