NAPETO! AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U CRNO MORE: Reagovala Rusija, krenule snage Crnomorske flote

Novosti online

28. 01. 2021. u 18:43

RAKETNI razarač američke ratne mornarice „USS Porter“ (DDG-78) ušao je u četvrtak uveče u vode Crnog mora, javili su istambulski posmatrači na društvenim mrežama, objavljujući fotografije prolaska broda kroz Bosfor.

НАПЕТО! АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧ УПЛОВИО У ЦРНО МОРЕ: Реаговала Русија, кренуле снаге Црноморске флоте

Foto: EPA

Prema saopštenju Šeste operativne flote američke mornarice, razarač opremljen protivraketnim odbrambenim sistemom „Idžis“ i krstarećim raketama „Tomahavk“ dometa 1.600 km, počeo je u četvrtak ujutro da prolazi kroz crnomorski moreuz.

​​Kretanje američkog razarača potvrdila je i Ambasada SAD u Kijevu na svom Tviteru.

- ’USS Porter’ kreće ka Crnom moru kako bi izvršio operacije osiguravanja pomorske bezbednosti u regionu - navodi se u saopštenju Flote.

Istovremeno se naglašava da brodovi američke ratne mornarice redovno izvode misije podrške svojim saveznicima u NATO-u i partnerima u regionu.

Ministarstvo odbrane Rusije je nakon ove vesti saopštilo da američki razarač prate snage Crnomorske flote.

- Snage i sredstva Crnomorske flote započele su praćenje dejstava razarača američke mornarice ‘Porter’, koji je ušao u Crno more u 19 sati 28. januara 2021. godine - navodi se u saopštenju Centra za kontrolu odbrane ruskog Ministarstva.

Pre nekoliko dana u vode Crnog mora uplovio je i američki razarač „Donald Kuk“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Gio

25.02.2021. 18:06

Uvek kad pročitam da je neki vojni američki brod uplovio u Crno more setim se čuvenog snimka na kom se vidi niski prelet ruskog Su nad američkim brodom kojeg su mornari sa broda samo nemo posmatrali i morali da slušaju njegove probijanje vazdušnog zida iznad njohovih glava.. Fenomenalan snimak i uvek ga se rado setim, možda bi trebali rusi to češće da rade kad ima ameri dodju brodovima tako blizu, naoružani do zuba.