OGLASIO SE DIREKTOR TVITERA: Nismo imali drugog izbora, nego da blokiramo Trampa

J.S.Ž.

14. 01. 2021. u 12:42

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР ТВИТЕРА: Нисмо имали другог избора, него да блокирамо Трампа

Foto: Depositphotos

GLAVNI izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi izjavio je da je zabrana američkog predsednika Donalda Trampa na toj društvenoj platformi nakon prošlonedeljnog nasilja na Kapitolu bila "ispravna odluka", ali da predstavlja opasan presedan.

- Ovakvi potezi nas dele, ograničavaju potencijal za objašnjavanje, iskupljenje i učenje. Ali postavljaju presedan za koji osećam da je opasan:. Moć koju pojedinac ili korporacija imaju nad delom globalnog javnog dijaloga - poručio je Dorsi.

Tviter je prošle nedelje uklonilo korisnički profil Donalda Trampa na kome je imao 88 miliona pratilaca zbog rizika od daljeg nasilja Trampovih pristalica na Kapitolu.

Zabrana je podstakla kritike nekih republikanaca da je time ugušeno predsednikovo pravo na slobodu govora. Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi o potencijalnim ograničenjima slobodnog govora trebalo da odlučuju zakonodavci, a ne privatne kompanije.

Dorsi je u objavi dodao i kako nije ponosan na zabranu te da ona predstavlja poraz promovisanja zdrave komunikacije. Nekoliko godina, unazad Tviter je uveo mere poput oznaka, upozorenja i ograničenja distribucije kako bi smanjili potrebu da se određeni sadržaj u potpunosti uklone sa njihove društvene platforme. Dorsi je kazao kako te mere mogu da doprinesu plodonosnom razgovoru i smanje uticaj poruka na loše ponašanje.

Portparol Snep četa je najavio kako će i oni trajno ukloniti Trampov profil. U izjavi je naveo kako je ta kompanija odlučila trajno da zabrani profil "u interesu javne sigurnosti", i da je zabrana utemeljena na Trampovim pokušajima širenja dezinformacija, govora mržnje i poticanja na nasilje.

Trampu su suspendovani i profili na Fejsbuku i Jutjubu, a Dorsi je komentarisao da su ti pojedinačni potezi društvenih medija bili međusobno ohrabrivani, ali da "nisu bili koordinisani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)